Po pracochłonnej greckiej musace
szybkie, bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie węgierskie-leczo.
Co prawda sezon na cukinie się skończył, ale to danie jest moim zdaniem dobre
na każdą porę roku. Ja wypróbowałam je trochę wcześniej i wrzucam właśnie teraz,
aby się nikt nie zniechęcił po tym kilkugodzinnym pitraszeniu musaki. Uwielbiam
leczo bo to dla mnie zawsze okazja aby doprawić je wspaniałą, aromatyczną,
czerwoną papryką z Węgier, którą dostałam od Iwonki. Będąc w
tym kraju niejednokrotnie miałam okazję próbować tej potrawy w różnych
wydaniach. Generalnie jest to danie warzywne składające się głównie z
pomidorów, papryki i cebuli. Może być podawane do mies, albo jako samodzielna potrawa.
Moja wersja zimowa zawiera kiełbaskę, ale można ten składnik ominąć i
przygotować pyszne danie wegetariańskie.
Zimowe leczo
- ½ kg kiełbasy cienkiej swojskiej
- 4 papryki
- 9 pomidorów
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- papryka słodka i chili do smaku
- ryż
Podsmażyć kiełbaskę pokrojoną w
kostkę, dodać cebulę pokrojoną w piórka – dusić, a następnie dodać pokrojony
drobno lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać paprykę pokrojoną w
kostkę i dusić przez ok 15 min. Dodać pokrojone w kostkę pomidory obrane ze
skórki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką chili i papryką słodką. Dusić
do miękkości pomidorów ok 15 min. Na końcu dodać cukinie obraną ze skórki, z
wydrążonymi nasionami i pokrojoną w
kostkę – dusić ok 20 min
do miękkości Podawać z ryżem.
Jak tylko to zobaczyłem z miejsca zachwyciłem się sposobem zaserwowania ryżu w formie zgrabnej kuleczki otoczonej sosikiem. Mniam :). Sztuka podawania potraw to coś, czego nigdy nie umiałem zbyt dobrze opanować, stąd mój zachwyt.
OdpowiedzUsuńPzdr
Ga(L)l Anonim
To jest proste jak zabawa w piaskownicy ;-), wystarczy mieć formę zwilżoną wodą :), np filiżankę. Nakładamy do niej ryż, odwracamy do góry dnem na talerzu i wypada zgrabna kuleczka.
OdpowiedzUsuń