Zaatakowały mnie ze straganów piękne, czerwone i słodkie pomidory. Kupiłam 8,5 kg, z pięciu kilo powstało jak co roku kilka słoików suszonych pomidorów (to jeszcze nie koniec suszenia;-) a reszta , szczególnie wieksze okazy poszły na keczup. Pierwszy raz robię w domowych warunkach ten popularny pomidorowy dodatek, który stoi prawie w każdej lodówce. Do jego przygotowania zmobilizowały mnie oczywiście mega dojrzałe pomidory, ale też artykuły na temat syropu glukozow-fruktozowego, który jest dodawany hektolitrami do masy produktów spożywczych. Najbardziej zaskoczyły mnie właśnie keczupy i musztarda. Od dawna wiedziałam, że firmy namiętnie używają go do dosładzania napoi , słodyczy ale nigdy nie patrzyłam na etykiety keczupu. Być może dlatego, że spożywa się go w malych ilościach. Z 2,5 kilo pomidorów wyszło mi 10 słoiczków, z czego 3 z małym "twistem" bo dodałam do nich wędzoną paprykę... Jak cudownie będzie smakować domowy burger z cebulowym chutneyem i takim pysznym domowym keczupem z wędzoną nutką. Gorąco polecam przygotowanie keczupu w domu. Moja wersja jest niezwykle szybka i prosta w przygotowniu, warunkiem jest posiadanie dobrego blendera, który poradzić sobie z gniazdami nasiennymi pomidora (chyba że nie będą Wam przeszkadzać drobne pesteczki z pomidorów, albo będziecie przecierać sos przez sitko co już wymaga więcej pracy). Do dzieła !
Domowy ketchup
(10 słoiczków 0,25 l)
- 2,5 kg pomidorów
- 4 cebule
- ok 3 cm świeżego imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 25 g selera
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml octu jabłkowego
- 1 świeża papryka
- kawałek kory cynamonu
- 2 goździki
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki mustard powder
- 9 łyżek cukru
- szczypta wędzonej papryki (opcjonalnie do kilku słoików)
Pomidory sparzyć i obrać ze skórek, a następnie pokroić na mniejsze cześci, wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Przy ilości 2,5 kg pomidorów konieczne będzie podzielenie ich na dwie porcje z uwagi na pojemność kielicha do blendowania, chyba że używamy blendera ręcznego i całość przygotowujemy w większym naczyniu.
Gdy pomidory są zmiksowane na gładką masę dodajemy do blendera cebule pokrojone w dużą kostkę i paprykę, seler pokrojony w mniejsze kawałki oraz obrany imbir i czosnek, a następnie jeszcze raz blendujemy na gładką masę.
Masę pomidorową doprawiamy solą, oliwą, cukrem, octem, mustard powder oraz roztłuczonymi w moździerzu kolendrą i goździkami.
Dodajemy do garnka kawałek kory cynamonu (wyjmujemy po ok poł godziny gotowania).
Całość gotujemy jeszcze ok 1 h, aż masa zgęstnieje do konzystencji rzadkiego keczupu. Należy mieć na uwadze, że keczup odrobine stężeje po ostygnięciu.
Umieścić wrzący keczup do wyparzonych słoików i zapasteryzować.
Pasteryzujemy wstawiając gorące słoiczki od razu po napełnieniu i zakręceniu do nagrzanego do 120 stopni piekarnika, trzymamy je w piekarniku przez ok 20 min .
Dla urozmaicenia do trzech ostatnich słoiczków można dodać wędzonej papryki.