Dzisiaj relacja z piątkowo-sobotniego ucztowania. Tak jak obiecałam kolejna wersja quiche, tym razem stworzona na specjalne zamówienie Dorotki. Miał być bakłażan, pomidorki i feta. Do tego doszyły jeszcze suszone pomidory, pieczone talarki ziemniaków i pestki dyni. Wyszło pysznie a rezultaty poniżej. O bakłażanach już się rozpisywałam przy okazji musaki, zatem rozdział jakie bakłażany najlepiej kupować i jak je przygotowywać do spożycia, aby nie były gorzkie już mamy za sobą.
Quiche z bakłażanem, pomidorami, fetą i prażonymi pestkami dyni
ciasto:
- 150 g mąki
- 1 małe jajko
- 100 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 1-2 łyżki zimnej wody
wypełnienie:
- 1 mały bakłażan lub ½ dużego
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 150 g kremówki 30 lub 36 %
- 1 duży pomidor
- 6 suszonych pomidorów
- 2 ziemniaki
- 1 mała cebula czerwona
- 3 łyżki pestek dyni
- ok.100 g sera feta
- ok. 100 g sera żółtego
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 listków świeżej bazylii
- olej do pieczenia ziemniaków i smażenia bakłażanów
- 1 łyżeczka vegety
- ½ łyżeczki cury
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chili (lub kawałek świeżej pokrojonej papryczki chili bez nasion)
- sól
- pieprz
Przesiać
przez sitko 150 g mąki, dodać 1 małe jajko i 100 g schłodzonego masła
pokrojonego w kostkę. Rozcierać palcami ciasto jak przy ucieraniu kruszonki. W 1-2 łyżkach wody rozpuszczamy 1/2 łyżeczki soli i dodajemy do ciasta. Gdy
składniki się połączą i ciasto stanie się już gładkie, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na minimum 40 min do lodówki.
Ciasto może leżeć w lodówce nawet przez całą noc. Po min 40 min.
wyjmujemy ciasto z lodówki i postępujemy z nim w ten sam sposób jak ciastem na quiche z papryką i pieczarkami. Kładziemy
ciasto na dużym kawałku folii spożywczej i przykrywamy drugim kawałkiem a
następnie wałkujemy placek o grubości ok 4 mm i średnicy trochę większej
niż średnica naszej formy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy
mąką lub bułką tartą. Zdejmujemy z jednej strony folię i przekładamy do formy
na drugim kawałku foli, dzięki temu zminimalizujemy ryzyko porwania ciasta.
Wkładamy ostrożnie placek do formy, dociskamy i zdejmujemy drugą folię z
wierzchu. Pozostawiamy trochę ciasta ponad brzegiem naczynia ponieważ podczas
pieczenia brzegi troszkę opadają. Widelcem robimy otwory w cieście, aby para
mogła się uwalniać i ciasto się nie wybrzuszało a następnie wstawiamy jeszcze
na 10 min do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy ziemniaki do pieczenia.
Ziemniaki myjemy i kroimy w
talarki a następnie obtaczamy w ½ łyżeczki curry, ½ łyżeczki papryki słodkiej, 1
łyżeczce vegety, szczypcie chili a następnie układamy je na blasze. Cebulę kroimy w krążki i
układamy na talarkach, dodajemy czosnek pokrojony w paski. Całość doprawiamy
solą.
Wyjmujemy z lodówki ciasto na
quiche przykrywamy je folią aluminiową i wkładamy
obciążenie z kulek ceramicznych do pieczenia lub grochu, fasoli czy ryżu. Nagrzewamy
piekarnik do 180 C i aby zaoszczędzić czas pieczemy razem talarki ziemniaczane na
dolnej półce i ciasto na quiche powyżej. Po 15 min zdejmujemy obciążenie z
ciasta na quiche oraz obracamy talarki ziemniaczane na drugą stronę. Quiche
pieczemy bez przykrycia jeszcze 7-10 min a ziemniaczki ok 20 min, a następnie
wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie przygotowujemy wypełnienie
naszego quiche. Kroimy bakłażana na plastry posypujemy solą i odstawiamy na ok
15 min przyciśnięte talerzem aby wypuściły soki, następnie płuczemy je i
ponownie trochę solimy. Na rozgrzanej patelni z olejem lub oliwą smażymy plastry bakłażana, aż do złocistego koloru. Usmażone bakłażany kładziemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru
tłuszczu. Świeżego pomidora kroimy w plastry, a suszone pomidory w paseczki. Ser
żółty ścieramy na tarce o grubym oczku, a ser feta kroimy w 1 cm kostkę. W
oddzielnym naczyniu mieszamy
3 żółtka z 2 jajkami, 150 g śmietanki, 1 ząbek czosnku
przeciśnięty przez praskę oraz 2 łyżki startego sera żółtego oraz kawałek posiekanej papryczki chili a następnie całość doprawiamy solą i pieprzem.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Lekko przestudzone ciasto na quiche posypujemy serem
żółtym a na nim równomiernie układamy warstwę upieczonych talarków ziemniaczanych z cebulą i czosnkiem.
Na ziemniaki wysypujemy paski suszonych pomidorów i układamy plastry bakłażana. Bakłażana pokrywamy warstwą pomidorów a na niej układamy w równych odstępach kostki fety. Na końcu wylewamy na całość masę jajeczną, posypujemy resztą sera żółtego i prażonymi pestkami dyni.
Quiche umieszczamy na najniższej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 C i pieczemy ok 30-40 min do lekkiego zrumienienia wierzchu. Quiche podajemy na ciepło lub zimno, świetnie smakuje z różowym winem musującym. Smacznego :)
Na ziemniaki wysypujemy paski suszonych pomidorów i układamy plastry bakłażana. Bakłażana pokrywamy warstwą pomidorów a na niej układamy w równych odstępach kostki fety. Na końcu wylewamy na całość masę jajeczną, posypujemy resztą sera żółtego i prażonymi pestkami dyni.
Quiche umieszczamy na najniższej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 C i pieczemy ok 30-40 min do lekkiego zrumienienia wierzchu. Quiche podajemy na ciepło lub zimno, świetnie smakuje z różowym winem musującym. Smacznego :)