poniedziałek, 12 maja 2014

Tarta z pieczonymi burakami, karmelizowaną cebulą, kozim serem i orzechami włoskimi

Ostatnio umiłowane przeze mnie tarty i quiche warzywne pojawiają się często na moim stole a także na blogu. Były już takie hity jak tarta ala caprese, tarta z pieczonymi pomidorami czy też quiche z papryką i pieczarkami. czy też quiche z bakłażanem. Dzisiaj zaprezentuję Wam tartę ze wspaniałymi pieczonymi burakmi, kozim serem, orzechami i karmelizowaną cebulką. Uwielbiam pieczone buraczki, ale niestety z uwagi na plamy, które zostawiają na rękach, nie znoszę ich obierać. Tą niezbyt lubianą przeze mnie czynność wykonuję  zawsze w rękawiczkach, a jeśli nie mam ich pod ręką to chociaż trzymając buraka przez folię. Plamy z buraków powinny schodzić nawet pod bieżącą wodą, jeśli kontakt z sokiem buraczanym był krótki (np udało nam się ukroić jeden plasterek ;-) a resztę pracy oddaliśmy naszej połówce ;-). Zazwyczaj jednak sama woda nie wystarcza i wtedy możemy sięgnąć po sok z cytryny lub sodę oczyszczoną, aby wyczyścić nasze dłonie. Nie zapomnijmy posmarować dłoni kremem po oczyszczających zabiegach.



Tarta z pieczonymi burakami, karmelizowaną cebulą, kozim serem i orzechami włoskimi
(forma o śednicy ok 30 cm)
  • 5 średniej wielkości buraków
  • 4 małe czerwone cebule
  • ok 110 g sera koziego
  • 100 g orzechów włoskich
  • ok 120 ml octu balsamicznego 
  • 20 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 50 ml kremówki
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz

Buraczki myjemy, osuszamy ręcznikiem, układamy na blasze i  pieczemy przez ok 1 h w piekarniku nagrzanym do 250 C. W tym czasie karmelizujemy cebulki. Na patelni rozpuszczamy  ok 20 g masła i dodajemy jedną łyżkę oleju, aby podnieść temperaturę smażenia. Wrzucamy na patelnię cebulkę pokrojoną w  ćwiartki. Gdy cebulka jest już troszkę obsmażona dodajemy cukier trzcinowy  i ocet balsamiczny ok 120 ml.  Smażymy na małym ogniu do zagęszczenia się sosu i odparowania ok 4/5 sosu, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Upieczone buraki wyjmujemy z folii, studzimy a następnie obieramy ze skóry i kroimy w plastry o grubości ok 3 mm, doprawiamy je solą i rozmarynem. Ciasto francuskie układamy na formie i zapiekamy w piekarniku w 200 C przez ok 10 min. Mieszamy jajka ze śmietaną, czosnkiem i doprawiamy solą, dodajemy też listki z kilku gałązek tymianku. Wylewamy masę jajeczną na ciasto. Układamy równomiernie plastry buraczków oraz karmelizowaną cebulkę, polewamy całość pozostałym sosem z cebulek a następnie posypujemy pokruszonym serem i pokruszonymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min. 
Piknik majowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...