niedziela, 12 kwietnia 2015

Sałatka z pora i jajek

Jeszcze stoi na stole wielkanocny stroik z bukszpanu i trudno mi się z nim rozsatać pomimo dość intensywnego zapachu,który wydziela. Marzyła mi się dekoracja z bukszpanu, bazi i forsycji, ale jedyne co dostałam tuż przed świetami to bukszpan, który pięknie udekorowałam pisankami i żółtymi kurczaczkami. Dzisiaj wspomnienie świąt, czyli sałatka z jajek, pora złamana kiszonym ogórkiem.  Zapraszam!


Sałatka z pora i jajek
(6 porcji)

  • 1 por 
  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • pieprz

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. 
Pora przerkroić wdłuż- odciąć grubsze zielone liści. Pociąć w cieniutkie paseczki. 
Odcedzić groszek i kukurydzę z zalewy.  
Ogórki pokroić w małą kostkę. 
Wymieszać wszystkie warzywa z majonezem, doprawić pieprzem. 
Dodać jajka i jeszcze raz delikatnie przemiszać.




niedziela, 5 kwietnia 2015

Jajka faszerowane łososiem

Jestem właśnie po wielkanocnym śniadaniu, żurek wyszedł jak zawsze cudowny. Na przekąskę polecam jajka faszerowane pieczarkami  lub dzisiejsze z łososiem.

Wesołych Świąt Wielkanocnych !



Jajka faszerowane łososiem
(6 jaj)

  • 6 jaj
  • 70 g wędzonego łososia
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • pieprz


Ugotować jaja na twardo 
Wyjąć żółtka z jaj i je pokroić w kostkę. Wymieszać żółtka z posiekanym łososiem i szczypiorkiem. 
Wypełnić jajka farszem i udekorować szczypiorkiem lub świeżymi ziołami.

sobota, 4 kwietnia 2015

Cytrynowe leniwe z masłem i cukrem

Dzisiaj danie idealne na przedświateczny obiad, bez mięsa i smacznie. Ostatnio staram się ograniczać spożycie glutenu, ale dzisiaj zaszaleje i zrobię kluchy. Absolutnie nie sugeruję się modą, poza tym jakby nie było ostatnio bezglutenowcy z wyboru są nieco krytykowani. Nikogo nie namawiam też do zmiany diety na bezglutenową, sama nie przestrzegam restrykcyjnie jej zasad, a jedynie ograniczam spożycie pszenicy. A wiec do dzieła, nie ma co działać wbrew naturze jeśli dzisiaj mam ochotę na kluski ;-). Oczywiście chorym na celakie nie polecam, ale wszyscy pozostali niech szaleją ze mną w kuchni. Smacznego :)




Cytrynowe leniowe z masłem i cukrem
(ok 4 porcji)
  • 500 g twarogu
  • 2 jajka 
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok 30 g cukru wanilinowego (2 torebki)
  • 1 1/2 cytryny
  • cukier brązowy
  • 2 łyżki masła
  • konfitura i świeża mięta do podania
Twaróg przetrzeć przez sito.  
Rozdzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.  
Do sera dodać mąkę, żółtka i cukier wanilinowy a następnie wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek. Delikatnie i szybko wyrobić ciasto, starając się nie podsypywać mąką. Im mniej mąki dodamy tym kluseczki będą delikatniejsze. Ciasto podzielić na pół. Uformować szybko wałeczek ok. 3 cm średnicy, lekko spłaszczyć i szybko pociąć w romby.  
Do lekko posolonej wrzącej wody, wrzucić kluski i gotować ok 2 min od wypłynięcia na powierzchnię.  
Wyjąć łyżką cedzakową na talerz, wymieszac z odrobiną masła, aby się nie posklejały. Czynności powtórzyć z drugą połową ciasta.
Połowę cytryny pokroić w cienkie plasterki, i wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsamzyć chwilę. Dosypać 7 łyżeczek cukru brązowego i przesmażać aż się zrumienią. Na koniec wlać sok z drugiej cytryny, dodać jeszcze kolejne 7-8 łyżeczek cukru, zamieszać, zagotować i zestawić z ognia. 
Na patelni sklarować ok 2 łyżki masła i podsmażać połowę kluseczek. Pod konieć smażenia dodać  polowę sosu cytrynowego, wymieszać, smażyć jeszcze chwilę i podawać z konfiturą malinową i miętą. Można posypać jeszcze odrobiną brązowego cukru do smaku.Jeśli mamy dużą patelnie nie musimy podsamżać klusek partiami.
Kluski leniwe można podawać bez podsmażania bezpośrednio po ugotowaniu z sosem cytrynowym, lub klarowanym masełkiem, cukrem, cynamonem, śmietaną czy innym ulubionym dodatkiem. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...