Gruszki w
czerwonym winie z serem ricotta
(4 porcje)
(4 porcje)
- 4 twarde kwaśne gruszki
- 450 g sera ricotta
- 3,5 płaskiej łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka rodzynek
- 3 szklanki wina (półsłodkie, może być Beauvillon )
- 4 łyżki brązowego cukru
- ½ listka laurowego
- 1 łyżeczka goździków
- 1 kora cynamonowa
- 3 plastry pomarańczy ze skórką
- 2 łyżki białego cukru
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka orzechów laskowych
- Lody waniliowe
Delikatnie obrać gruszki ze skórki, przekroić wzdłuż i wykroić gniazda nasienne, uważając aby owoc się nie rozpadł. Nie wyrzucać gniazd nasiennych, ponieważ wykorzystamy je do sosu.
Wino zagotować z brązowym cukrem, goździkami, cynamonem, listkiem
laurowym i pomarańczą, gotować przez 25 minut, po czym wyjąć pomarańczę, a następnie
do bulgoczącego wina wrzucić gruszki.
Owoce gotować na małym ogniu maksymalnie
przez 25 minut (dopilnować, aby były całe zanurzone w gotującym się winie, jeśli to nie możliwe gotować partiami), tak aby zachowały swoją jędrność a
następnie wyjąć z wina i pozostawić do ostygnięcia.
Na patelni skarmelizować 2 łyżki
białego cukru, dolać szklankę wina, w którym gotowały się gruszki, dodać wydrążone z gruszek gniazda nasienne a
następnie gotować, aż płyn zgęstnieje.
Sos odcedzić przez drobne sitko i wstawić do lodówki do ostygnięcia.
Ser ricotta utrzeć z cukrem
pudrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać suszoną żurawinę i rodzynki, odstawić
na 15 min do lodówki.
Orzechy rozgnieść w moździerzu i
uprażyć na rozgrzanej patelni. Napełnić serem wgłębienia po gniazdach nasiennych
w gruszkach, udekorować sosem i prażonymi orzechami. Podawać z lodami
waniliowymi.
uwielbiam gruszki a te są takie wykwintne, jestem zachwycona
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, ja również je uwielbiam :), pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń