W końcu zrobiłam swój własny humus i dzielę się przepisem :). Uwilebiam wszelkiego rodzaju pasty, moja ulubiona to pasta z zielonego groszku i pasta ze szprotek. Polecam wypróbować obie! Życzę wszystkim żeby wróciło do nas słońce, miłego dnia :).
Humus
- 1 puszka cieciorki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta chili
- sól
- 3 1/2 łyżki pasty tahini
- 5 suszonych pomidorów (opcjonalnie)
- 1 szklanka sezamu
- 1/4 szklanka oleju roślinnego
Prażymy na suchej patelni sezam. Gdy zacznie pachnieć i lekko się zrumieni zdejmujemy z ognia. Uważamy żeby go nie przypalić, aby nasza pasta nie była zbyt gorzka.
Blendujemy sezam na pastę stopniowo dodając olej. Pastę możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce ok 2 miesięcy.Blendujemy sok z cytryny i ząbek czosnku z pastą tahini a następnie stopniowo dodajemy cieciorkę. Gdy otrzymamy gładką masę doprawiamy pastę solą i chili.
Do humusu możemy dodać również zblendowane suszone pomidory, które nadadzą mu niepowtarzalnego smaku.