Uwielbiam Grecję, słońce, muzykę,
ludzi i niepowtarzalną atmosferę jaka panuje w tym kraju. Nie wyobrażam sobie
wizyty w tym kraju bez tradycyjnego dania greckiego, którym właśnie jest musaka.
Ta potrawa pachnąca latem, pomidorami i bakłażanem jest bardzo popularna nie
tylko w Grecji ale też w Turcji, Gruzji czy Bułgarii. Kilka krajów, kłóci się o
rodowód tej pysznej zapiekanki, która może nie jest daniem zbyt wykwintnym, ale niezwykle
pysznym. Mnie zawsze będzie kojarzyć się ze wspaniałymi wakacjami w Grecji. Jednym
z głównych składników musaki jest bakłażan. To smaczne i urokliwe warzywo
nazywane gruszką miłosną i uznawane przez niektórych za afrodyzjak, początkowo
uprawiane było we Włoszech jako roślina ozdobna. U nas jest niedoceniane z uwagi na goryczkę, którą
wydziela. Aby pozbyć się goryczki należy
pokrojonego bakłażana oprószyć solą, pozostawić na kilka minut, aby puścił soki
a następnie opłukać. Można jej uniknąć wybierając stosunkowo małe owoce, dojrzałe
z niepomarszczoną skórką.
Musaka
- 3 bakłażany ok 15 cm długości
- 4 duże ziemniaki
- oliwa z oliwek do smażenia warzyw i wysmarowania brytfanki
- sól i pieprz
- ok. 150 gr startej mozarelli
- ok. 50 gr startego żółtego sera
- Ok 450 gr mięsa mielonego wołowego lub baraniny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki curry
- 5 dojrzałych pomidorów
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek wina czerwonego (może być Imiglycos)
- pieprz i sól
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 3 płaskie łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- 150 gr sera żółtego do sosu
- 3 żółtka
Połowę ziemniaków
gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie i po ostudzeniu obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plastry ok 0,5 cm. Drugą połowę obieramy i kroimy w plasterki cieńsze niż
pół cm i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Mięso z sosem pomidorowym:
Czosnek
podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy
na złoto ok 2 min, następnie dodajemy mięso mielone, szczyptę curry, paprykę
słodką i chili, dolewamy wino i smażymy ok 15 min. Gdy mięso się podsmaży dodajemy
obrane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy koncentratem pomidorowym, ziołami, solą i pieprzem, a następnie całość smażymy ok 20 min, aby sos prawie odparował.
W garnku roztopić 3 łyżki masła, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i podsmażyć na złoty
kolor. Do zasmażki wlać zimną śmietanę i mleko oraz dodać żółty ser, sól,
pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszać i
gotować na małym ogniu tak długo, aż sos
zgęstnieje. Odlać odrobinę sosu i wymieszać z roztrzepanymi żółtkami. Sos zdjąć z ognia, wlać do niego żółtka i
energicznie zamieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Plastry ziemniaków smażonych układamy na dnie naczynia żaroodpornego na przemian z plastrami ziemniaków gotowanych, na to układamy bakłażany, potem mięso mielone z sosem pomidorowym i sos beszamelowy. Czynność z warstwami powtarzamy i pieczemy w 180 C przez ok 40 min. Następnie wyciągamy musakę z piekarnika, posypujemy obficie serem i pieczemy przez 20 min. Podawać z czerwonym winem, doskonale pasuje greckie wino stołowe Imiglykos i grecka muzyka ;-)
dzięki za ten przepis, poczułam się jakbym znowu była na wakacjach na Rodos!!!!! boska
OdpowiedzUsuńja nie byłam na Rodos, ale w paru innych miejscach w Grecji i ten smak mnie prześladował dopóki sama nie przygotowałam musaki. Cieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuń