Brokuł z kalafiorem i kaszą jęczmięnną w orientalnym sosie z sezamem
(2 porcje)
- 200 g pieczarek
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 200 g brokuła
- 200 g kalafiora
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sezamu
- sól
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1,5 łyżki soku z limonki
- 4 łyżeczki oleju sezamowego
Wymieszać składniki sosu i odstawić.
Ugotować kaszę jęczmienną.
Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki i wrzucić na wrzącą wodę, blanszować 5 min.
W tym czasie rozgrzać na patelni łyżeczkę oleju sezamowego. Wrzucić posiekaną szalotkę i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość doprawić solą i smażyć na średnim ogniu ok 10 min, aż pieczarki puszcza wodę, zmiękną i woda trochę odparuje.
Dodać do pieczarek ugotowaną kaszę, wymieszać i podgrzać. Następnie dodać brokuła i kalafiora odcedzonego z wody, wymieszać całość i zdjąć z ognia.
Po zdjęciu z ognia wlać do patelni sos, dodać uprażone na suchej patelni ziarna sezamu i wymieszać.
Po zdjęciu z ognia wlać do patelni sos, dodać uprażone na suchej patelni ziarna sezamu i wymieszać.