Od dawna już chciałam przygotować w domu danie, które jest jednym z dwóch najczęściej zamawianych przeze mnie potraw w restauracjach chińskich. Od kurczaka w sosie słodko-kwaśnym zaczęła się przygoda z prowadzeniem bloga kulinarnego. Dzisiaj kurczak z makaronem ryżowym z warzywami i orzechami nerkowca. Uwielbiam to danie i mogłabym jej jeść prawie codziennie :). Jestem w trakcie studiowania książek kulinarnych z kuchnią chińską i pewnie niedługo pojawią się jakieś nowe przepisy a może nawet zweryfikuje dzisiejszy stworzony przeze mnie przepis. Już teraz mogę powiedzieć, że lepiej użyć do niego mąki z tapioki zamiast kukurydzianej (dlatego też zmieniłam to w liście składników pomimo, że na zdjęciach jest jeszcze danie z mąką kukurydzianą).
Makaron ryżowy z kurczakiem z warzywami i orzechami nerkowca
(4-6 porcji)
- 500 g piersi z kurczaka
- kawałek suszonego chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- ½ żółtej papryki
- 1 zielona papryka
- 140 g brokuła
- 60 g zielonej fasolki szparagowej
- 180 g pieczarek
- ok. 80 g orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka miodu
- olej roślinny do smażenia
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
marynata do kurczaka :
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki mąki z tapioki (lub ziemniaczanej czy kukurydzianej)
- 1 łyżeczka miodu
sos:
- 50 ml wody
- sok z duszonych pieczarek
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki octu winnego
- 4 łyżeczki płaskie cukru trzcinowego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 4 łyżki mąki z tapioki (lub ziemniaczanej czy kukurydzianej)
Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym, octem
ryżowym i miodem. Odstawić kurczaka do lodówki na 30 min, a następnie tuż przed smażeniem dodać mąkę i obtoczyć w niej kawałki.
Smażyć partiami obtoczone w mące kawałki kurczaka na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym (ok 3 łyżek).
Na na oddzielnej
patelni uprażyć na oleju orzechy nerkowca z jedna łyżeczką miodu.
Na
patelni z 2 łyżkami oleju udusić do miękkości pokrojone w plasterki, posolone pieczarki i
odstawić, wodę którą puściły pieczarki odlać a potem dodać do sosu.
Dzielimy brokuł na małe różyczki, pozbawiając go
zdrewniałych łodyg a następnie gotujemy go dość krótko (ok 4 min) w osolonej wrzącej wodzie, tak aby był chrupki i nie stracił zielonego koloru. Odcedzamy z wody i odstawiamy.
Obieramy fasolę z ogonków a paprykę kroimy w paski. W misce mieszamy sok z duszonych pieczarek, 50 ml wody, 3 łyżki sosu sojowego, 4 łyżeczki cukru trzcinowego, 4 łyżki octu ryżowego, 4 łyżki octu
winnego, 3 łyżki sosu rybnego i 4 łyżki mąki z tapioki.
Wlewamy olej roślinny do wooka, dodajemy posiekaną chili a
następnie dodajemy cebulę pokrojoną w dużą kostkę
i smażymy ok 2 min. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fasolkę, smażymy całość ok 5 min i wrzucamy pokrojoną paprykę i smażymy aż
do zrumienienia, ale tak aby warzywa zachowały chrupkość.
Następnie dodajemy uduszone pieczarki, usmażonego kurczaka, gotowanego brokuła oraz usmażone z miodem orzechy. Na koniec wlewamy sos i dokładnie wmieszamy tak
aby otoczył on wszystkie składniki dania.
W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy, zgodnie z
przepisem na opakowaniu. Gotowy makaron mieszamy z kurczakiem z warzywami i podajemy.