poniedziałek, 11 listopada 2013

Spaghetti pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Dzisiaj spaghetti "na szybciocha" a jednocześnie jedno z moich ulubionych dań. Danie proste, ale roi się w nim od zapachów.. suszone pomidory, aromatyczne pesto, kremowa mozzarella. Pycha!



Spaghetti pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą
(3-4 porcje)
  • 1 słoiczek pesto
  • 1 kulka mozzarelli
  • garść suszonych pomidorów z oleju
  • świeża bazylia do udekorowania.
  • makaron spaghetti (3-4 porcje)
  • kilka kropli oliwy z oliwek

Do osolonego wrzątku dodajemy makaron i gotujemy go al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie kroimy mozzarellę w 1,5 cm kostkę oraz pomidory suszone w paski. Na dużej patelni podgrzewamy pesto i dodajemy suszone pomidory. Nie doprowadzamy do zagotowania pasty, jedynie  mocno ją podgrzewamy. Ugotowany makaron odcedzamy, hartujemy zimną wodą i skrapiamy oliwą z oliwek. Dodajemy makaron na patelnię z pesto i podgrzewamy, na końcu dodajemy kawałki mozzarelli. Podajemy od razu, udekorowane świeżą bazylią.

1 komentarz:

  1. Super fajny przepis, ślinka cieknie na sam widok !!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...