Spaghetti pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą
(3-4 porcje)
- 1 słoiczek pesto
- 1 kulka mozzarelli
- garść suszonych pomidorów z oleju
- świeża bazylia do udekorowania.
- makaron spaghetti (3-4 porcje)
- kilka kropli oliwy z oliwek
Do osolonego wrzątku dodajemy makaron i gotujemy go al dente
zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie kroimy mozzarellę w 1,5 cm
kostkę oraz pomidory suszone w paski. Na dużej patelni podgrzewamy pesto i
dodajemy suszone pomidory. Nie doprowadzamy do zagotowania pasty, jedynie mocno ją
podgrzewamy. Ugotowany makaron odcedzamy, hartujemy zimną wodą i skrapiamy oliwą z oliwek. Dodajemy
makaron na patelnię z pesto i podgrzewamy, na końcu dodajemy kawałki mozzarelli. Podajemy od razu,
udekorowane świeżą bazylią.
Super fajny przepis, ślinka cieknie na sam widok !!!
OdpowiedzUsuń