Kaczka glazurowana jest chyba najbardziej znanym "wyrafinowanym" daniem chińskim. Mięso z kaczki lub kurczaka jest bardzo cenione w Chinach z tego powodu, iż w tradycji chińskiej nie uznawano hodowli bydła na szeroką skalę, stanowczo preferując drób na podwórkach. Taka właśnie jest moja kaczka wyhodowana bezstresowo na podwórku. Przygotowanie zgodnie z tradycyjnym przepisem glazurowanej kaczki ma w sobie coś niezwykłego a w najlepszych restauracjach, procedura przyrządzania tego dania zajmuje nawet kilka dni. Zanurza się na chwilę całą kaczkę w osolonym wrzątku i a potem wyciera dokładnie ręcznikiem. Zawiesza się ją w suchym przewiewnym miejscu i polewa specjalnie przygotowaną marynata co jakiś czas i pozostawia do wysuszenia. Trwa to od kilku do kilkunastu godzin. Inspiracją do mojego dania był właśnie ten przepis z książki "Kuchnia chińska" Stefano Scolari. Na deser proponuje banany w cieście, które niebawem pojawią się na blogu.
Kacze udka po pekińsku w sosie śliwkowym z naleśnikami mandaryna
- 2 kacze udka
- 1 ogórek szklarniowy
- mały pęczek szczypioru grubego
marynata:
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki wina ryżowego (może być dowolne słodkie białe)
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- ok 1 łyżeczki soli morskiej
naleśniki mandaryna:
- 2 filiżanki mąki pszennej
- ciepła woda
- sól
- olej sezamowy
- oliwa do wysmarowania patelni
Sos śliwkowy:
- 12 śliwek węgierek
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2-3 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli morskiej
Wymieszać wszystkie składniki marynaty i podgrzać ją na
małym ogniu, ale nie zagotowując. Ciepłą marynatę wylać do miski z udkami
kaczymi. Marynować min 4 h co jakiś czas przewracając udka w sosie i polewając je nim. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 200 C ,
umieścić udka wraz z marynatą w brytfance i piec przez 20 min tłustą skórką do
góry. Następnie obniżyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze ok 1 h co jakiś czas
polewając je sosem z marynaty i obracając, aby się zrumieniły z każdej strony. W
czasie gdy kaczka się piecze przygotowujemy sos śliwkowy oraz naleśniki
mandaryna. Aby przygotować naleśniki
mandaryna należy wsypać mąkę do miseczki i dolewać do niej małym strumieniem
ciepłą wodę, mieszając cały czas aby nie utworzyły się grudki. Posypać mąką stół, wyłożyć
masę i rozgnieść aby ciasto było jednolite i gładkie. Nakryć je wilgotną
ściereczką i ostawić na mniej więcej pół godziny. W tym czasie przygotować sos śliwkowy. Obrać
ok 12 śliwek z pestek a następnie gotować je z 1/3 szklanki wody w rondelku.
Gdy śliwki będą już miękkie zdjąć je z ognia, przetrzeć przez sito i z powrotem
umieścić w rondelku lub małej patelni. Dodać do śliwek 1 łyżeczkę sosu sojowego, ok 3 łyżeczek cukru, ½ łyżeczki soli morskiej, wymieszać i gotować na
małym ogniu przez 15 min. Następnie ulepić z ciasta krążki o grubości ok 0,5 cm
i średnicy 6-7 cm, powinno ich wyjść ok 8 sztuk.
Posmarować krążki z jednej
strony olejem sezamowym, a następnie brać krążki po dwa i łączyć je ze sobą
posmarowanymi olejem stronami. W ten
sposób połączone krążki rozwałkować, aż ich średnica się podwoi.
Na 15 min przed końcem pieczenia kaczki
podgrzać wysmarowaną oliwą patelnię i kiedy będzie gorąca smażyć na niej
sklejone pary krążków z obu stron, aby się równomiernie zrumieniły. Po usmażeniu placki można układać na
pergaminie, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie przekładać folią
aluminiową .
Przed podaniem placki ostrożnie rozdzielić. Udka podawać w
towarzystwie sosu śliwkowego z naleśnikami oraz pokrojonym w ostre słupki
ogórkiem i szczypiorem.