Ekspresowa blondie z konfiturą z pomarańczy
(1 porcja)
fot. Piotr Łoziński |
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżki mąki
- 6 kostek białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka konfitury pomarańczowej
- Dodatki : Kogel-mogel (zmiksowane 1 żółtko z 3 łyżkami cukru), nitki ze skarmelizowanego cukru, cynamon, sos czekoladowy.
Roztrzepujemy żółtko, dodajemy mąkę, cukier i mleko. Wszystko mieszamy, a następnie rozpuszczamy czekoladę z dwoma łyżkami masła, studzimy i dodajemy do masy. Wlewamy połowę masy do salaterki, kładziemy delikatnie łyżkę konfitury pomarańczowej i przykrywamy ją resztą masy, a następnie wstawiamy na 2 minuty na najwyższą moc do kuchenki mikrofalowej. Ciastko podajemy ciepłe, zaraz po wyjęciu z mikrofali. Polecam udekorować je koglem-moglem, cynamonem i nitkami ze skarmelizowanego cukru oraz sosem czekoladowym.
fot. Piotr Łoziński |
robiłam, cudo! być może niebawem pojawi się u mnie na blogu, zapraszam!
OdpowiedzUsuńczekam na relacje :), pozdrawiam serdecznie !
Usuń