Scones z rodzynkami
- 240 gr mąki (ok 2 szklanek)
- 60 gr masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 gr rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki soli
- Ok. 150 ml mleka
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól przez sitko i
dodać do niej masło pokrojone w 2-3 cm kostki.
Ucierać koniuszkami palców mąkę z
masłem, tak jak ucieramy ciasto do kruszonki (do momentu aż całość zamieni się w masę
składającą się z maleńkich grudek). Nie wolno używać miksera do tej czynności,
ponieważ ciasto scones’a będzie wtedy twarde i płaskie!
Gdy mąka z masłem jest
już utarta (będzie miała dość suchą konsystencję, jak piasek) dodać cukier
puder i rodzynki i wymieszać łyżką. W utartym cieście zrobić duży dołek i
dodawać powoli mleko.
Mieszać bardzo delikatnie nożem, przecinając ciasto w
różnych kierunkach. Może okazać się, że nie zużyjecie całego mleka.
Uformować
kulkę na posypanym mąką blacie , ugniatać tak krótko jak to tylko możliwe nie
dłużej niż 1-2 minuty i rozwałkować
ciasto na grubość 2,5 cm , wyciąć kółka o średnicy szklanki, ułożyć na wysmarowanym
tłuszczem papierze do pieczenia w odległości ok 2 cm od siebie.
Wierzchy scones posmarować mlekiem za pomocą pędzla i piec w 220 C przez ok 15-20 min na górnej półce.
Nie
otwieraj w trakcie piekarnika. Po upływie ok 15 min można przekroić jedną bułeczkę na
próbę, aby sprawdzić czy są już gotowe.
szukałam przepisu na idealne scones , te są boskie. Pachnie w całym domu!
OdpowiedzUsuństarałam się :)
Usuńz dżemikiem truskawkowym smakuje idealnie, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńtakkk, dżemik truskawkowy pasuje idealnie, może być też pomarańczowy:)
UsuńA ja spróbowałam z nowym wynalazkiem - dżemem kiwi. Pasował też w miarę :)
OdpowiedzUsuńdżemik kiwi, pychota :)
Usuń