Lecimy do Włoch na późneśniadanie? Tak...Zrobimy omlet ala frittata z warzywami i mięskiem, tyle że złożymy go na pół jak tradycyjny omlecik. Już w starożytnym Rzymie jadano omlety , ale dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do naszej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju. Podobno największy na świecie powstał nie gdzie indziej jak w Turcji ! ;-). 9 października 2010 dokładnie w Światowy Dzień Jaja, zebrało się 65 tureckich kucharzy, którzy w ciągu 2,5 h przygotowali omleta z 110010 jaj. Ja swój robiłam sama, zupełnie bez okazji, tak po prostu w sobotni styczniowy poranek ;-).
Bazyliowy omlet z polędwicą drobiową, warzywami i serem
- 6 jajek
- 6 plasterków polędwicy drobiowej
- 1/3 papryki
- 1 pomidor
- szczypta oregano
- 6 oliwek
- 3 plasterki żółtego sera
- 1 łyżeczka płaska bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta czosnku suszonego
- 1 ząbek świeżego czosnku
- masło do smażenia
- sól i pieprz
Rozmieszane jaja doprawić bazylią, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmażyć na maśle wędlinę z dodatkiem tymianku i suszonego czosnku, a następnie zalać masą jajeczną.
Gdy jajka zaczną się ścinać u góry posypać całość pokrojoną w drobną kostkę papryką oraz jedną połowę oliwkami pokrojonymi w drobne talarki, Na oliwkach ułożyć obrane ze skórki pomidory doprawione solą i oregano i pokrojone w plastry a następnie ser.
Złożyć omleta na pół i zapiekać na małym ogniu jeszcze przez ok 7 min, tak aby warzywa delikatnie zmiękły a ser się roztopił.
Fajny pomysł, lubię takie inspirujące przepisy, różne rzeczy można wrzucić do takiego omleta i kombinować co by smakowało :)
OdpowiedzUsuńTak, to tylko moja propozycja która smakuje mi najbardziej, ale można dobierać dowolnie ulubione składniki. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUna tortilla muy rica.
OdpowiedzUsuńChoochla, instalate el gadget para seguidores!! Asi podre apuntarme para seguir tu blog
un beso
you can find me also in Facebook :)
Usuń