Tak jak obiecałam dotrzymuję słowa i przedstawiam Wam
moją wersję pysznego Baileys. Ten ok 20% likier to prawdziwa pokusa nawet dla
tych co słodkości nie lubią. Oryginalny irlandzki likier po raz pierwszy
pojawił się na rynku w 1974 roku, kiedy managerowie firmy Gulsbey Ireland
zdecydowali się stworzyć likier, który odzwierciedlałby dziedzictwo kulturowe
Irlandii oraz tradycyjne sztuki hodowli bydła i destylacji. Irlandzki Baileys składa się z whisky, śmietanki, wanilii i kakao. Podobno mleko na bazie którego
tworzy się ten irlandzki specjał pochodzi od grupy wyselekcjonowanych krów,
które mają specjalną dietę składająca się wyłącznie z 4
rodzajów irlandzkiej trawy. Dodatkowo owe krówki przez 9 miesięcy w
roku przebywają na świeżym powietrzu, a każdy z 275 milionów litrów mleka,
które dają musi być wykorzystany do produkcji likieru najpóźniej 36 godzin od
dojenia :). Nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała przepisu na genialną
podróbkę tego trunku tym bardziej, że jego bazą jest mmm... kajmak! Nie wiem co
jadają polskie krowy, ale podróbka jest genialna. Likier można podawać sam lub z
lodem , jest również świetnym dodatkiem do kawy.
Likier kajmakowy
Składniki:
- 500 ml czystej wódki
- 2 mniejsze puszki (375 gr) słodzonego mleka skondensowanego
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Puszkę mleka gotować na bardzo malutkim ogniu przez ok
2,5 godziny, w dużym garnku napełnionym wodą (tak, żeby puszka w całości była
przykryta - w razie potrzeby uzupełniać wodę). Wystudzoną masę kajmakową
zmiksować , żeby pozbyć się grudek . Do zmiksowanej masy kajmakowej dodać
alkohol i dalej miksować, następnie kawę rozpuszczoną w śmietance. Miksować aż
składniki się połączą. Likier przelać do butelek i przechowywać w lodówce, jest
idealny na drugi dzień gdy delikatnie zgęstnieje.
A cóż to za cudo siedzi na kieliszku? Luk
OdpowiedzUsuńa to kupny wafelek dla ozdoby ;-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jest superr, POLECAM!!
OdpowiedzUsuńmiłego degustowania :)
OdpowiedzUsuń