- 2 duże opakowania herbatników-polecam Leibniz bo są dość kruche (tak żeby wystarczyło na 3 warstwy na blachę o powierzchni 4x4 herbatniki)
- 1 opakowanie (500 ml) kremówki do deserów 30% „łaciate”
- 2 śmietanfixy
- 1 puszka 500 gr mleka skondensowanego
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady wedel
- 1 budyń śmietankowy (niesłodzony)
- mleko do budyniu
- ½ kostki masła
- 1 płaska łyżka cukru do budyniu
- ok. 2-3 łyżeczki cukru pudru do masy śmietanowej
Ciasto
składa się z 7 warstw, które należy układać w brytfance lub innym naczyniu o
powierzchni 4x4 herbatniki, według następującej kolejności:
1 warstwa:
ułożyć herbatniki,
tak aby pokryć dno naczynia
2 warstwa:
Ugotować
budyń z mniejszą ilością mleka niż w przepisie aby był gęsty.
Należy dodać mniej cukru niż w przepisie na opakowaniu (uwaga: całe ciasto jest
bardzo słodkie więc należy ograniczyć cukier do minimum w tej warstwie).
Wystudzony budyń zmiksować z połową kostki masła na gładką masę i położyć na
całej powierzchni herbatników.
3 warstwa:
Ułożyć
herbatniki na całej powierzchni masy budyniowej.
4 warstwa:
Mleko
skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki !!) aż
do otrzymania masy kajmakowej. Puszka podczas gotowania powinna być w całości
zanurzona w wodzie, należy ją obracać co jakiś czas. Masę kajmakową rozsmarować
na herbatnikach gdy jest jeszcze trochę ciepła, ale nie gorąca ! Jeśli mamy
twarde herbatniki nakładamy dość ciepła masę, tak aby zmiękły.
5 warstwa:
Ułożyć
herbatniki na całej powierzchni masy kajmakowej
6 warstwa:
Zmiksować
kremówkę ze śmietanfixem zgodnie z przepisem do uzyskania kremu, dodać przy
miksowaniu cukier puder. Masę śmietanową ułożyć na całej powierzchni
herbatników
7 warstwa:
Zetrzeć
czekoladę na drobnej tarce i pokryć masę śmietanowa.
Odstawić do
lodówki na minimum 2 godziny , tak aby herbatniki zdążyły delikatnie zmięknąć.
najlepszy przepis w sieci, nie umiem piec ale powaliłam tym deserem moich gości na kolana! dzięki Choochlo!
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że tym przepisem też zawsze robiłam wrażenie na znajomych. 3 bit jest bezkonkurencyjny :), pozdrawiam i gratuluję !
OdpowiedzUsuńgenial la tarta de galletas, me encanta!
OdpowiedzUsuńme gusta todo lo que veo en tu blog
felicidades
un beso, guapa
I very happy that you like it. I need good recipe for gaspacho, can u recommed something?
UsuńSkoro nawet ludzi z zagranicy przyciąga, musi być genialny!
OdpowiedzUsuńręczę głową za ten przepis :), pozdrawiam
Usuń