wtorek, 15 lipca 2014

Kurczak na słodko-kwaśno po tajsku

Na blogu jest już kilka propozycji dań z sosem słodko-kwaśnym. Tak właściwie to już pierwszy post na blogu był o sosie słodko-kwaśnym, gdy robiłam  kurczaka smżonego w panierce na głębokim tłuszczu . Potem pojawiły się kolejne dania inspirowane kuchnią chińską i sosem słodko-kwaśnym: makaron ryżowy z kurczakiem , chu'un chan nadziewane indykiem, kurczak z orzechami włoskimi i kapustą, sałatka z wieprzowiną w orientalnej marynacie, z pomarańczą, orzechami i sezamem. Były też tajskie naleśniki nadziewane tuńczyckiem z sosem słodko kwaśnym oraz tajskie dania z tamaryndowcem, który nadaje potrawom słodko-kwaśny smak, na przykład dorada w sosie z tamaryndowca czy choćby najpyszniejsze tajskie curry massaman. Dzisiaj będzie bardzo lekki i delikatny kurczak na słodko kwaśno inspirowany kuchnią tajską. Kurczak, najpierw lekko podsmażony, jest następnie bardzo krótko duszony z kolorowymi warzywami i doprawiony pomidorami, octem ryżowym i cukrem. Danie jest ekspresowe, wystarczy przygotować wszystkie składniki, rozgarzać wok i mamy gotowy obiad w 10 min.



Kurczak na słodko-kwaśno po tajsku*
(3 porcje)
  • 450 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
  • 1/4 dymki, pokrojonej w piórka
  • 1/4 czerwonej papryczki chilli, pokrojonej w cienkie paseczeki
  • 1/4 zielonej papryczki chilli, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 4 cm ogórka pokrojonego w cienkie plasterki
  • 6 pomidorków koktailowych, przekrojonych na pół
  • 4 dymki, pokrojone na ukośnie kawałki
  • 1 łyżeczka koncentartu pomidorowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 lyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki bulionu drobiowego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • swieżo zmielony pieprz
  • kolendra do dekoracji

Przygotuj wszystkie składniki.
Rozgrzej wok i wlej olej, kiedy będzie już gorący. Włóż kawałki mięsa pokrojone w paseczki i smaż cały czas mieszając 3-5 min,aż zmienią kolor i będą miękkie.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj , ewentualnie  dopraw bulionem, tak aby powstał sos. Gotuj 3-4 min, co jakiś czas mieszając. Na koniec spróbuj, czy nie trzeba lepiej doprawić. 
Podawaj kurczaka na ogrzanym półmisku, udekorowanego listkami kolendry.
*przepis z książki "Kuchnia tajska-to proste" S.Morris



5 komentarzy:

  1. Super przepis, wyszło pyszne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznego :), polecam też inne słodko-kwaśne przysmaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie smaki :-) super przepis. Z chęcią wypróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lepiej zastosować tutaj mięso z udek, a nie z piersi?
    Tak to robią w tradycyjnej tajskiej kuchni :) Mięso jest bardziej miękkie i wg mnie smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić z dowolnego mięsa, ale pierś z kurczaka jest idealnie miękka. Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...