piątek, 30 sierpnia 2013

Makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i orzechami nerkowca

Od dawna już chciałam przygotować w domu danie, które jest jednym z dwóch najczęściej zamawianych przeze mnie potraw w restauracjach chińskich. Od kurczaka w sosie słodko-kwaśnym zaczęła się przygoda z prowadzeniem bloga kulinarnego. Dzisiaj kurczak z makaronem ryżowym z warzywami i orzechami nerkowca. Uwielbiam to danie i mogłabym jej jeść prawie codziennie :). Jestem w trakcie studiowania książek kulinarnych z kuchnią chińską i pewnie niedługo pojawią się jakieś nowe przepisy a może nawet zweryfikuje dzisiejszy stworzony przeze mnie przepis. Już teraz mogę powiedzieć, że lepiej użyć do niego mąki z tapioki zamiast kukurydzianej (dlatego też zmieniłam to w liście składników pomimo, że na zdjęciach jest jeszcze danie z mąką kukurydzianą).


Makaron ryżowy z kurczakiem z warzywami i orzechami nerkowca
(4-6 porcji)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • kawałek suszonego chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • ½ żółtej papryki
  • 1 zielona papryka
  • 140 g brokuła
  • 60 g zielonej fasolki szparagowej
  • 180 g pieczarek
  • ok. 80 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 opakowanie makaronu  ryżowego

marynata do kurczaka :
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki mąki z tapioki (lub ziemniaczanej czy kukurydzianej)
  • 1 łyżeczka miodu

sos:
  • 50 ml wody
  • sok z duszonych pieczarek
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżeczki płaskie cukru trzcinowego
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 4 łyżki mąki z tapioki (lub ziemniaczanej czy kukurydzianej)

Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym, octem ryżowym i miodem. Odstawić kurczaka do lodówki na 30 min, a następnie tuż przed smażeniem dodać mąkę i obtoczyć w niej kawałki. Smażyć partiami obtoczone w mące kawałki kurczaka na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym (ok 3 łyżek).
Na na oddzielnej  patelni uprażyć na oleju orzechy nerkowca z jedna łyżeczką miodu.
Na patelni z 2 łyżkami oleju udusić do miękkości pokrojone w plasterki, posolone pieczarki i odstawić, wodę którą puściły pieczarki odlać a potem dodać do sosu.
Dzielimy brokuł na małe różyczki, pozbawiając go zdrewniałych łodyg a następnie gotujemy go dość krótko (ok 4 min) w osolonej wrzącej wodzie, tak aby był chrupki i nie stracił zielonego koloru. Odcedzamy z wody i odstawiamy.
Obieramy fasolę z ogonków a paprykę kroimy w paski. W misce mieszamy sok z duszonych pieczarek, 50 ml wody, 3 łyżki sosu sojowego, 4 łyżeczki cukru trzcinowego, 4 łyżki octu ryżowego, 4 łyżki octu winnego, 3 łyżki sosu rybnego i 4 łyżki mąki z tapioki.
Wlewamy olej roślinny do wooka, dodajemy posiekaną chili a następnie dodajemy cebulę pokrojoną w dużą kostkę  i smażymy ok 2 min. Do cebuli dodajemy przeciśnięty  przez praskę czosnek oraz fasolkę, smażymy całość ok 5 min i  wrzucamy pokrojoną paprykę  i smażymy aż do zrumienienia, ale tak aby warzywa zachowały chrupkość.
Następnie dodajemy uduszone pieczarki, usmażonego kurczaka, gotowanego brokuła oraz usmażone z miodem orzechy. Na koniec wlewamy sos i dokładnie wmieszamy tak aby otoczył on wszystkie składniki dania.
W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy makaron mieszamy z kurczakiem z warzywami i podajemy. 





6 komentarzy:

  1. jutro to robię, ale... tylko z warzywami na patelnię i kurczakiem przyprawionym... nie chce mi się z orzechami itd. zresztą końcówka miesiąca więc z kasą krucho ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie pichcimy z mężusiem. Na razie pachnie i wygląda wspaniale ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z brokułem? Po ugotowaniu nic o nim nie ma w przepisie ;) Tzn dla wielu osób może być to oczywiste, ale dla totalnych amatorów, którzy robią dokładnie krok po kroku przepis, może się pojawić wiele niejasności i wątpliwości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słuszna uwaga, samo zdjęcie na którym brokuły wędrują do wooka nie jest wystarczające. Od teraz jest pełna informacja, kiedy je dodać. Dzięki za czujność, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ps. muzyka na stronie internetowej (każdej stronie) czymś niesamowicie irytującym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na samej górze strony bloga jest możliwość włączenia pauzy (guziczek po lewej stronie) lub regulowania głośności muzyki (suwak po prawej), dzięki temu można pozbyć się niechcianej muzyki. Zachęcam do użycia i pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...