sobota, 6 kwietnia 2013

Zupa gulaszowa po węgiersku z pieczarkami

Po świętach przywiozłam od mojej mamy "Zupy świata" Dębskich i już znalazłam ponad 20 rodzajów zup do wypróbowania m. in. rosół andaluzyjski z kury, zupę karpacka z jajkami czy zupę myśliwska z zająca. W książce jest ponad 1900 przepisów na zupy z różnych zakątków świata. Na takie mroźne wiosenne wieczory nie ma nic lepszego jak gorąca, pikantna zupa gulaszowa po węgiersku. Zainspirowana przepisem z książki postanowiłam ją przygotować dodając oczywiście coś od siebie. np czerwone wino i pieczarki. Wyszło bosko.


Zupa gulaszowa po węgiersku z pieczarkami


  • 30 dag wołowiny 
  • 30 dag wieprzowiny
  • 30 dag pieczarek
  • 1. 5 l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 8 g smalcu domowego ze skwarkami
  • 1 puszka (ok 40 dag)  pomidorów w kawałkach
  • 1 duża marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka lub zielona
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 2 listki laurowe
  • łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 100 ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
Wyjąć mieso z lodówki, aby miało temperature pokojową, opłukać i osuszyć. Aby mięso gulaszowe było soczyste najpierw musimy je obsmażyć w celu zamknięcia porów. Zaczynamy od pokrojenia mięs w kostkę o boku ok 2-3 cm i doprawieniu ich solą. Następnie na patelnię wrzucamy smalec domowy, najlepszy jest taki ze skwareczkami. Na rozgrzany tłuszcz partiami dodajemy najpierw mięso wieprzowe a potem wołowe i obsmażamy je ze wszystkich stron.
 Smażymy partiami dlatego, żeby nie spadła nam zanadto temperatura na patelni. Obsmażone kawałki mięsa zdejmujemy z patelni i na smalcu po mięsie dusimy pokrojone w plastry pieczarki do momentu jak zmiękną ale nie rumienimy ich, następnie wyjmujemy z patelni. 
W tym czasie w oddzielnym naczyniu (najlepiej w garnku w którym bedziemy gotować gulasz, o ile jest to naczynie o grubym dnie nadające się do smażenia)  dusimy do miękkości na dwóch łyżkach masła cebulkę pokrojoną w kostkę i doprawioną solą. Gdy cebula będzie już miękka dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek , łyżkę papryki słodkiej w proszku i 1  łyżkę masła. 
Całość mieszamy dokładnie, dodajemy mięso i przez chwilę na średnim ogniu przesmażamy.
Przesmażone mięso i cebulkę z przyprawami  zalewamy 1.5 l wody, dodajemy 2 kostki rosołowe i gotujemy ok 50 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz plasterki marchwi- całość gotujemy ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, przesmażone pieczarki, listek laurowy  i wino,  gotujemy kolejne 20 min na małym ogniu . Na koniec  dodajemy pomidory z puszki  oraz  zawiesinę z  3  łyżek mąki i 1/2 szklanki wody i gotujemy przez 5 min a potem całość doprawiamy pieprzem, chilli , majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz solą  i gotujemy jeszcze ok 10-15 min. Zupę podawać na ciepło z pieczywem, doskonale pasuje chleb prowansalski własnej roboty.



29 komentarzy:

  1. super przepis, wyszła boska!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy będę już dziadkiem i będe mógł usiąść w fotelu i spokojnie zapalić fajkę, posadzę swoje wnuki na kolanach i opowiem im o dniu w którym po raz pierwszy skosztowałem zupy gulaszowej wg powyższego przepisu :) Polecam spróbować, jest naprawdę pyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla takich komentarzy właśnie warto prowadzić bloga, dziękuję :) i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Super przepis! Pierwszy raz robiłam gulaszową i wyszła kapitalna!

      Usuń
    3. cieszę się , pozdrawiam :)

      Usuń
  3. zrobiłam wczoraj wielki gar z myślą o dzisiejszych gościach i nie wiem czy dotrwa do wieczora. Pycha!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się z sukcesu i mam nadzieje, że jednak coś tam zostało dla gości :) pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  4. najlepsza zupa na świecie, zaraz po karpackiej z jajkami !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, karpacka jest moim ostatnim odkryciem, ale już jutro pojawi się moja ulubiona szczawiowa również z jajkami, zapraszam na bloga !

      Usuń
  5. jest obłędna !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. nie jadłam lepszej zupy w swoim życiu, próbowaliśmy w ten deszczowy weekend. Pycha! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. zupa gulaszowa była moim pierwszym daniem kiedy pierwszy raz wyjechałem za granicę. Skosztowałem i zakochałem się na zabój. Było to na Węgrzech :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och chyba wszyscy, którzy byli na Węgrzech kochają gulaszową, ja również :). Polecam też leczo, pozdrowienia

      Usuń
  8. oj tak - leczo :) mniam. Co kraj to obyczaj ale po dłuższym pobycie w tym kraju - 2 lata brakowało mi papryki w różnym wydaniu bo u nas podstawa to rodzima papryka w 3 kolorach ale prawie w tym samym smaku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dane mi było aby tak długo obcować z tymi smakami, bo byłam na Węgrzech tylko na wakacjach ale to prawda, że tam papryka króluje :)

      Usuń
  9. A jakie wino? wytrawne, półwytrawne, słodkie czy półsłodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam moje ulubione półsłodkie czerwone Beauvillon, ale może być dowolne byle było czerwone, pozdrawiam!

      Usuń
  10. Zupa rewelacja. Jak ktoś woli mniej pikantne to odrobinę chili mniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrezygnować chili jeśli ktoś lubi delikatnie i użyć tylko słodkiej papryki, która nie jest pikantna... ale ja nie wyobrażam sobie tego gulaszu bez chili :), pozdrawiam

      Usuń
    2. Ja nie napisałem że zupełnie bez, tylko że troszkę mniej, ale to są już szczegóły. Ogólnie potwierdzam - zupa rewelacja. Teraz będę próbował chłodnika. Pozdrawiam.

      Usuń
  11. A jeszcze jedno. Świetny opis. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że przypadł do gustu :)

      Usuń
  12. Jutro wypróbuje tą zupę wg Twojego przepisu, jak czytam te komentarze, to aż nie mogę sie smaku doczekać :) Ale napewno będzie w takim razie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. naprawdę super przepis polecam , dziś robię już drugi raz:) mniam mniam pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smacznego :), pozdrawiam i zapraszam częściej :)

      Usuń
  14. Witam
    Mam pytanko. Chciałabym ugotować tę zupe ale tylko z mięsem wieprzowym to czy również musi się gotować ok 50 minut czy wtedy krócej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama wieprzowina będzie gotować się troszkę krócej, wtedy ziemniaki należy wrzucić nie po 50 min ale ok 35 minutach gotowania mięsa. Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...