niedziela, 13 stycznia 2013

3 BIT- czyli ciąg dalszy niedzielnej rozpusty

3BIT bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla tych, którzy z piekarnikiem mają traumatyczne wspomnienia, piec nie lubią lub nie mają na to czasu. Ten przepyszny deser, który dodatkowo bajecznie wygląda jest moim ulubionym smakołykiem. Uwielbiam masę kajmakową, toffie, karmel itp i słodkości z jego dodatkiem. Poznaliście już brownie z kajmakiem a niebawem kajmak pojawi się znowu i tym razem w wersji alkoholowej




3BIT 

  • 2 duże opakowania herbatników-polecam Leibniz bo są dość kruche  (tak żeby wystarczyło na 3 warstwy na blachę o powierzchni 4x4 herbatniki)
  • 1 opakowanie (500 ml) kremówki do deserów 30% „łaciate” 
  •  2 śmietanfixy  
  •  1 puszka 500 gr mleka skondensowanego 
  •  ½  tabliczki gorzkiej czekolady wedel 
  •  1 budyń śmietankowy (niesłodzony) 
  •  mleko do budyniu 
  •   ½  kostki masła 
  •  1 płaska łyżka cukru do budyniu
  •  ok. 2-3 łyżeczki cukru pudru do masy śmietanowej
  










Ciasto składa się z 7 warstw, które należy układać w brytfance lub innym naczyniu o powierzchni 4x4 herbatniki, według następującej kolejności:


1 warstwa:

ułożyć herbatniki, tak aby pokryć dno naczynia


2 warstwa:

Ugotować budyń z mniejszą ilością mleka niż w przepisie aby był gęsty. Należy dodać mniej cukru niż w przepisie na opakowaniu (uwaga: całe ciasto jest bardzo słodkie więc należy ograniczyć cukier do minimum w tej warstwie). Wystudzony budyń zmiksować z połową kostki masła na gładką masę i położyć na całej powierzchni herbatników.
3 warstwa:

Ułożyć herbatniki na całej powierzchni masy budyniowej.


4 warstwa:

Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki !!) aż do otrzymania masy kajmakowej. Puszka podczas gotowania powinna być w całości zanurzona w wodzie, należy ją obracać co jakiś czas. Masę kajmakową rozsmarować na herbatnikach gdy jest jeszcze trochę ciepła, ale nie gorąca ! Jeśli mamy twarde herbatniki nakładamy dość ciepła masę, tak aby zmiękły.

5 warstwa:

Ułożyć herbatniki na całej powierzchni masy kajmakowej

6 warstwa:

Zmiksować kremówkę ze śmietanfixem zgodnie z przepisem do uzyskania kremu, dodać przy miksowaniu cukier puder. Masę śmietanową ułożyć na całej powierzchni herbatników


7 warstwa:

Zetrzeć czekoladę na drobnej tarce i pokryć masę śmietanowa.


Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny , tak aby herbatniki zdążyły delikatnie zmięknąć.

6 komentarzy:

  1. najlepszy przepis w sieci, nie umiem piec ale powaliłam tym deserem moich gości na kolana! dzięki Choochlo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że tym przepisem też zawsze robiłam wrażenie na znajomych. 3 bit jest bezkonkurencyjny :), pozdrawiam i gratuluję !

    OdpowiedzUsuń
  3. genial la tarta de galletas, me encanta!
    me gusta todo lo que veo en tu blog
    felicidades
    un beso, guapa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I very happy that you like it. I need good recipe for gaspacho, can u recommed something?

      Usuń
  4. Skoro nawet ludzi z zagranicy przyciąga, musi być genialny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ręczę głową za ten przepis :), pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...