czwartek, 10 lipca 2014

Tajskie curry z krewetek i ananasa

Jeśli nie tajskie curry z krewetkami to co ? ;-). Pyszne, rozgrzewające. dzisiaj trochę pochmurnie. Zamieszałam w garnku z S. Morris, żeby przywołać słońce ;-).

Curry z krewetek i ananasa*
(4 porcje)

  • 400 g krewetek tygrysich
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 10 pomidorków koktailowych
  • 90 g ananasa 
  • garść świeżej bazylii
Wlewamy jedną trzecią mleczka kokosowego do rozgrzanego wooka. Czekamy, aż zacznie bulgotać przy brzegach. Dodajemy pastę curry, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż przyprawy zaczną wydzielać intesywny zapach.
Dodajemy pozostałe mleczko kokosowe, ciepłą wodę , papryczki chilli pokrojone w cienkie plasterki (bez nasion),czosnek przeciśnięty przez praskę, sos rybny, sos ostrygowy i pastę z tamaryndowca. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia , a następnie gotujemy jeszcze 8-10 min.
Wkładamy do sosu krewetki, pomidorki i anansa pokrojonego w kostkę. Gotujemy całość na wolnym ogniu ok 5 min. Na końcu dodajemy liście bazylii (zostawiając kilka do dekoracji). 
 Przekładamy curry do ogrzanej salaterki i dekorujemy pozostałymi listkami bazylii. Możemy podawać z pieczywem, naanami, naleśnikami mandaryna lub ryżem.
*Przepis pochodzi z książki "Kuchnia tajska- to proste" Sally Morris
   

1 komentarz:

  1. Przepis świetny, smak zupki bardzo przyjemny :) Pozycja godna polecenia nie tylko miłośnikom kuchni azjatyckiej.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...