wtorek, 1 lipca 2014

Truskawkowy omlet na parze

Miałam ochotę na coś lekkiego na śniadanie, a że Teofil opróżnił lodówkę z dietetycznych smakołyków  to wymyśliłam sobie omlet na parze. Można przygotować go bez zwykłego cukru używając tylko syropu klonowego. Omlet  ma konzystencję delikatnej pianki jak ptasie mleczko. Pyszne i lekkie śniadanko, na pewno będzie smakować też dzieciom.

Truskawkowy omlet na parze
(1 porcja)
  • 2 jajka
  • 4 truskawki
  • syrop klonowy lub palmowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru lub inny słodzik
  • 1/2 łyżeczki masła do wysmarowania foremki


Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. 
Ubić białka na sztywno z jedną łyżeczką syropu palmowego lub konowego lub dwoma łyżeczkami cukru. Cukier dodać na początku ubijania piany, syrop palmowy jak już jest sztywna i jeszcze miksować przez 2 minuty, na koniec dodać żółtka i wymieszać łyżką. 
Mały pojemniek do gotowania na parze (może być ten, który używamy do gotowania ryżu w parowarze lub kokilka o średnicy ok 12 cm) wysmarować masłem. Przelać masę do foremki, wyłożyć równomiernie truskawki i wstawić do nagrzanego już parowaru. Gotować przez 10 min.
Podawać polane syropem palmowym lub klonowym i jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...