niedziela, 30 czerwca 2013

Quiche z bakłażanem, pomidorami, fetą i prażonymi pestkami dyni

Dzisiaj relacja z piątkowo-sobotniego ucztowania. Tak jak obiecałam kolejna wersja quiche, tym razem stworzona na specjalne zamówienie Dorotki. Miał być bakłażan, pomidorki i feta. Do tego doszyły jeszcze suszone pomidory, pieczone talarki ziemniaków i pestki dyni. Wyszło pysznie a rezultaty poniżej. O bakłażanach już się rozpisywałam przy okazji musaki, zatem rozdział jakie bakłażany najlepiej kupować i jak je przygotowywać do spożycia, aby nie były gorzkie już mamy za sobą. 


Quiche z bakłażanem, pomidorami, fetą i prażonymi pestkami dyni

ciasto:
  • 150 g mąki
  • 1 małe jajko
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-2  łyżki zimnej wody

wypełnienie:
  • 1 mały bakłażan lub ½ dużego
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 150 g kremówki 30 lub 36 %
  • 1 duży pomidor
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cebula czerwona
  • 3 łyżki pestek dyni
  • ok.100 g sera feta
  • ok. 100 g sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 listków świeżej bazylii
  • olej do pieczenia ziemniaków i smażenia bakłażanów
  • 1 łyżeczka vegety
  • ½ łyżeczki cury
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili (lub kawałek świeżej pokrojonej papryczki chili bez nasion)
  • sól
  • pieprz


Przesiać przez sitko 150 g mąki, dodać 1 małe jajko i 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę. Rozcierać palcami ciasto jak przy ucieraniu kruszonki. W 1-2 łyżkach wody rozpuszczamy 1/2 łyżeczki soli i dodajemy do ciasta. Gdy składniki się połączą i ciasto stanie się już gładkie, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na minimum 40 min do lodówki.
Ciasto może leżeć w lodówce nawet przez całą noc. Po min 40 min. wyjmujemy ciasto z lodówki i postępujemy z nim w ten sam sposób jak ciastem na quiche z papryką i pieczarkami. Kładziemy ciasto na dużym kawałku folii spożywczej i przykrywamy drugim kawałkiem a następnie wałkujemy placek o grubości ok 4 mm i  średnicy trochę większej niż średnica naszej formy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Zdejmujemy z jednej strony folię i przekładamy do formy na drugim kawałku foli, dzięki temu zminimalizujemy ryzyko porwania ciasta. Wkładamy ostrożnie placek do formy, dociskamy i zdejmujemy drugą folię z wierzchu. Pozostawiamy trochę ciasta ponad brzegiem naczynia ponieważ podczas pieczenia brzegi troszkę opadają. Widelcem robimy otwory w cieście, aby para mogła się uwalniać i ciasto się nie wybrzuszało a następnie wstawiamy jeszcze na 10 min do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy ziemniaki do pieczenia.
Ziemniaki myjemy i kroimy w talarki a następnie obtaczamy w ½ łyżeczki curry, ½ łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczce vegety, szczypcie chili a następnie układamy je na blasze. Cebulę kroimy w krążki i układamy na talarkach, dodajemy czosnek pokrojony w paski. Całość doprawiamy solą.
Wyjmujemy z lodówki ciasto na quiche przykrywamy je folią aluminiową i wkładamy obciążenie z kulek ceramicznych do pieczenia lub grochu, fasoli czy ryżu. Nagrzewamy piekarnik do 180 C i aby zaoszczędzić czas pieczemy razem talarki ziemniaczane na dolnej półce i ciasto na quiche powyżej. Po 15 min zdejmujemy obciążenie z ciasta na quiche oraz obracamy talarki ziemniaczane na drugą stronę. Quiche pieczemy bez przykrycia jeszcze 7-10 min a ziemniaczki ok 20 min, a następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
 W tym czasie przygotowujemy wypełnienie naszego quiche. Kroimy bakłażana na plastry posypujemy solą i odstawiamy na ok 15 min przyciśnięte talerzem aby wypuściły soki, następnie płuczemy je i ponownie trochę solimy. Na rozgrzanej patelni z olejem lub oliwą smażymy plastry bakłażana,  aż do złocistego koloru. Usmażone bakłażany kładziemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Świeżego pomidora kroimy w plastry, a suszone pomidory w paseczki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubym oczku, a ser feta kroimy w 1 cm kostkę. W oddzielnym naczyniu mieszamy 3 żółtka z 2 jajkami, 150 g śmietanki, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz 2 łyżki startego sera żółtego oraz kawałek posiekanej papryczki chili a następnie całość doprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Lekko przestudzone ciasto na quiche posypujemy serem żółtym a na nim równomiernie układamy warstwę upieczonych talarków ziemniaczanych z cebulą i czosnkiem.
 Na ziemniaki wysypujemy paski suszonych pomidorów i układamy plastry bakłażana. Bakłażana pokrywamy warstwą pomidorów a na niej układamy w równych odstępach kostki fety. Na końcu wylewamy na całość masę jajeczną, posypujemy resztą sera żółtego i prażonymi pestkami dyni. 
Quiche umieszczamy na najniższej półce, w piekarniku nagrzanym  do 180 C i pieczemy ok 30-40 min do lekkiego zrumienienia wierzchu. Quiche podajemy na ciepło lub zimno, świetnie smakuje z różowym winem musującym. Smacznego :)








3 komentarze:

  1. Ok moja droga...to ja się wpraszam na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela musisz mnie w końcu odwiedzić , tak się obiecujesz i nic :)

      Usuń
  2. Ale pyszności Kochana :) to wszystko u Ciebie takie smaczne i takie piękne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...