poniedziałek, 10 czerwca 2013

Pavlova z limonkowym mascarpone, truskawkami i carmelem

Każdy szanujący się bloger musi zrobić Pavlovę ;-). Pomyślałam, że nie będę gorsza i upitraszę tą słynną bezę. Rozwodziła się na jej temat Nigela, pisały chyba wszystkie szanujące się blogerki, top trendy blogi i magazyny kulinarne. Tadam ... będzie i u mnie :). O rodowód tego deseru spierają się dwa kraje Nowa Zelandia i Australia bo właśnie tam występowała słynna prima balerina Anna Pavlova, na której cześć stworzono właśnie ten smakołyk. Deser miał przypominać piękną białą baletową kreację artystki. Wyszła obłędnie, dopóki nie zrobiłam tego cudeńka nie wiedziałam że kocham bezy:).






Pavlova z limonkowym mascarpone, truskawkami i carmelem


  • 6 białek
  • 280 g cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego (16 g)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej


krem:

  • 250 mascarpone
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z 1 limonki 
  • 1 opakowanie cukieru waniliowego (16 g)
  • ok. 300 g truskawek


karmel:

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżek wody (opcjonalnie)


Smarujemy szklaną lub metalową miskę cytryną. Oddzielamy ostrożnie białka od żółtek i  wlewamy białka do miski, białka powinny być w temperaturze pokojowej, zatem dobrze jest  jakiś czas wcześniej wyjąć je z lodówki. Uważamy, na to aby nie dostała nam się do białek ani kropelka żółtka ponieważ piana nie będzie chciała się wtedy ubić. Dodajemy do białek cukier waniliowy i ubijamy białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo pozostały cukier. Na koniec wlewamy 1 łyżkę octu winnego i 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Wykładamy bezę na papier do pieczenia, najlepiej jednym lub dwoma zdecydowanymi ruchami, tak aby nie naruszyć zbytnio struktury piany. Formujemy z bezy koło nie większe niż 25 cm, im będzie mniejsze tym beza wyższa :). 
Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180 C piekarnika, szybko zmniejszamy temperaturę do 150 C i pieczemy ok 1,5 h (można krócej wtedy będzie bardziej piankowa w środku). Mniej więcej w połowie czasu pieczenia należy przykryć bezę folią aluminiową jeśli chcemy zachować jej biały kolor i zapobiec rumienieniu się. Ja akurat lubię delikatnie beżowy kolor, więc przykrywam jak już  się trochę przyrumieni. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i pozostawiamy ją w środku do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy krem. W tym celu mieszamy mascarpone z sokiem z jednej małej limonki oraz z jedną łyżką soku z cytryny. Do masy dodajemy opakowanie cukru waniliowego i dokładnie mieszamy. Wystudzoną bezę ostrożnie odwracamy do góry nogami i smarujemy kremem z mascarpone.  Truskawki kroimy  w plasterki i układamy okręgami na kremie. Na patelni karmelizujemy cukier z miodem i jeśli karmel jest za gęsty dodajemy odrobinę wody, a następnie ciepłym karmelem polewamy  truskawki na kremie. Posypujemy wierzch pavlovy stratą skórką z limonki. Pavlovę przechowujemy w lodówce. Idealnie smakuje z winem musującym.






























Desery z Kremówką Truskawkowy zawrót głowy 2013

5 komentarzy:

  1. Piękny wypiek...życzę zwycięstwa.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Esta tarta es fantastica. y tu blog me gusta , esta genial.
    las recetas que compates en los ciculos, me gustan muchisimo.
    gracias por tu visita
    un beso

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...