Szczyt truskawkowego szaleństwa, było clafoutis, omlet bezowy z truskawkami i pavlova z truskawkami i tarta truskawkowa z włoską bezą. Pora na pyszny budyń truskawkowy! Jeśli ktoś znajdzie lepszy z torebki to obiecuję zamknąć bloga ;-).
Domowy budyń truskawkowy
(2 porcje)
- 6 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 torebki cukru waniliowego (ok 30 g)
- 400 g truskawek
- 60 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wrzucić do garnka żółtka, cukier puder i cukier waniliowy a następnie ubijać mikserem, aż zaczną jaśnieć. Dodać zblendowane truskawki do masy jajecznej, wstawić na mały ogień i podgrzać mieszając, ale nie dopuścić do wrzenia. Masę zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło a następnie zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać mikserem. Wstawić na mały ogień i gotować energicznie mieszając, aż do zgęstnienia masy. Budyń możemy podawać ciepło jak i schłodzony.
Budyń domowy jest najsmaczniejszy, lepszego na pewno nie ma:) Świetny przepis:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę go zrobić :) Już dawno przekonałam się, że domowy smakuje najlepiej, niemniej wersji truskawkowej jeszcze nie robiłam. Wygląda bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuń