poniedziałek, 17 czerwca 2013

Domowy budyń truskawkowy

Szczyt truskawkowego szaleństwa, było clafoutis, omlet bezowy z truskawkami i  pavlova z truskawkami i tarta truskawkowa z włoską bezą. Pora na pyszny budyń truskawkowy! Jeśli ktoś znajdzie lepszy z torebki to obiecuję zamknąć bloga ;-). 



Domowy budyń truskawkowy
(2 porcje)

  • 6 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 torebki cukru waniliowego (ok 30 g)
  • 400 g truskawek
  • 60 g masła
  • 2  łyżki mąki ziemniaczanej
Wrzucić do garnka żółtka, cukier puder i cukier waniliowy a następnie ubijać mikserem, aż zaczną jaśnieć. Dodać zblendowane truskawki do masy jajecznej, wstawić na mały ogień i podgrzać mieszając, ale nie dopuścić do wrzenia. Masę zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło a następnie zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać mikserem. Wstawić na mały ogień i gotować energicznie mieszając, aż do zgęstnienia masy. Budyń możemy podawać ciepło jak i schłodzony. 




Czerwone owoce w roli głównej Desery z truskawkami Truskawkowy zawrót głowy 2013

2 komentarze:

  1. Budyń domowy jest najsmaczniejszy, lepszego na pewno nie ma:) Świetny przepis:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę go zrobić :) Już dawno przekonałam się, że domowy smakuje najlepiej, niemniej wersji truskawkowej jeszcze nie robiłam. Wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...