Wena kulinarna
dopisuje – dziś kolejny pyszny eksperyment: grillowany kurczak z rukolą do tego
ostry ser pleśniowy przełamany słodyczą winogrona a wszystko to w masie jajecznej
i kruchym maślanym cieście. Pycha, pycha, pycha... super odkrycie:). I być może już w sobotę kolejna quischowa niespodzianka. Do tej pory na blogu pojawiły się dwa quiche wegetariańskie: z papryką, pieczarkami i oscypkiem oraz quiche ze szpinakiem, suszonymi pomidorkami i mozzarellą. Dzisiejsza propozycja jest dla mięsożerców. Smacznego :).
Quiche z kurczakiem, rukolą, winogronami i
serem pleśniowym
ciasto:
ciasto:
- 150 g mąki
- 1 małe jajko
- 100 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 1-2 łyżki zimnej wody
wypełnienie:
- 1 pierś z kurczaka
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 150 g kremówki 30 lub 36 %
- Ok 20 g rukoli
- 120 g różowych winogron
- 100 g sera pleśniowego lazur
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 listkow świeżej bazyli
- sól
- pieprz
marynata do kurczaka:
- 3 łyżki octu winnego
- 2 gałązki świeżego oregano
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sól
- pieprz
Pierś z
kurczaka opłukać, pokroić w paski i doprawić 3 łyżkami octu winnego, 2 dużymi posiekanymi gałązkami świeżego oregano,
2 łyżkami oleju sezamowego, solą i pieprzem, wymieszać całość i odstawić
do zamarynowania na min 1 h, im dłużej poleży w marynacie tym lepiej (można
zostawić na całą noc).
W tym
czasie gdy kurczak się marynuje przesiać przez sitko 150 g mąki, dodać 1 małe
jajko i 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę. Rozcierać palcami ciasto
jak przy ucieraniu kruszonki. Dodać 1-2 łyżek lodowatej wody, w której
rozpuścić pół łyżeczki soli. Gdy składniki się połączą i ciasto stanie się już
gładkie, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na minimum 1 h do lodówki.
Ciasto
może leżeć w lodówce nawet przez całą noc. Po min 40 min. wyjmujemy ciasto z
lodówki i postępujemy z nim w ten sam sposób jak ciastem na
quiche z papryką i pieczarkami.
Kładziemy ciasto na dużym kawałku folii spożywczej i przykrywamy drugim
kawałkiem a następnie wałkujemy placek o grubości ok 4 mm i średnicy
trochę większej niż średnica naszej formy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką
tartą. Zdejmujemy z jednej strony folię i przekładamy do formy na drugim
kawałku foli dzięki temu zminimalizujemy ryzyko porwania ciasta. Wkładamy
ostrożnie placek do formy, dociskamy i zdejmujemy drugą folię z wierzchu.
Pozostawiamy trochę ciasta ponad brzegiem naczynia ponieważ podczas pieczenia
brzegi troszkę opadają. Widelcem robimy otwory w cieście, aby para
mogła się uwalniać i ciasto się nie wybrzuszało.Przykrywamy ciasto
folią aluminiową i wkładamy obciążenie z kulek ceramicznych do pieczenia lub
grochu, fasoli czy ryżu. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy ciasto
przez 15-20 min z obciążeniem a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 7-10
min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego
ostudzenia. W tym czasie
przygotowujemy wypełnienie naszego quiche. Na rozgrzanej patelni bez oleju grillujemy kawałki zamarynowanego kurczaka aż do złocistego koloru.
Winogrona kroimy na połówki wzdłuż i wyjmujemy pestki. Ser pleśniowy kroimy w
kostkę o boku nie większym niż 1 cm. W oddzielnym naczyniu mieszamy 3 żółtka z 2 jajkami, 150 g śmietanki,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Do lekko przestudzonej formy układamy 3/4 rukoli, układamy na niej równomiernie
kawałki kurczaka oraz winogrona w równych odstępach. Posypujemy serem
pleśniowym i jeszcze raz rukolą a następnie zalewamy całość masą jajeczną.
Quiche
umieszczamy na najniższej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 C i pieczemy
ok 30-40 min, do lekkiego zrumienienia wierzchu. Quiche
podajemy na ciepło lub zimno, świetnie smakuje z różowym winem.
pyszne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :)
Usuńpycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Ciekawy ten pomysł z winogronami.
OdpowiedzUsuń