środa, 26 czerwca 2013

Quiche z grillowanym kurczakiem, serem pleśniowym, winogronami i rukolą

Wena kulinarna dopisuje – dziś kolejny pyszny eksperyment: grillowany kurczak z rukolą do tego ostry ser pleśniowy przełamany słodyczą winogrona a wszystko to w masie jajecznej i kruchym maślanym cieście. Pycha, pycha, pycha...  super odkrycie:). I być może już w sobotę kolejna quischowa niespodzianka. Do tej pory na blogu pojawiły się dwa  quiche wegetariańskie:  z papryką, pieczarkami i oscypkiem oraz  quiche ze szpinakiem, suszonymi pomidorkami i mozzarellą. Dzisiejsza propozycja jest dla mięsożerców. Smacznego :).



Quiche z kurczakiem, rukolą, winogronami i serem pleśniowym

ciasto:
  • 150 g mąki
  • 1 małe jajko
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-2  łyżki zimnej wody


wypełnienie:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 150 g kremówki 30 lub 36 %
  • Ok 20 g rukoli
  • 120 g różowych winogron
  • 100 g sera pleśniowego lazur
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 listkow świeżej bazyli
  • sól
  • pieprz


marynata do kurczaka:
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz

  
Pierś z kurczaka opłukać, pokroić w paski i doprawić 3 łyżkami octu winnego, 2 dużymi posiekanymi gałązkami świeżego oregano,  2 łyżkami oleju sezamowego, solą i pieprzem, wymieszać całość i odstawić do zamarynowania na min 1 h, im dłużej poleży w marynacie tym lepiej (można zostawić na całą noc). 
W tym czasie gdy kurczak się marynuje przesiać przez sitko 150 g mąki, dodać 1 małe jajko i 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę. Rozcierać palcami ciasto jak przy ucieraniu kruszonki. Dodać 1-2 łyżek lodowatej wody, w której rozpuścić pół łyżeczki soli. Gdy składniki się połączą i ciasto stanie się już gładkie, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na minimum 1 h do lodówki.
Ciasto może leżeć w lodówce nawet przez całą noc. Po min 40 min. wyjmujemy ciasto z lodówki i postępujemy z nim w ten sam sposób jak ciastem na quiche z papryką i pieczarkami. Kładziemy ciasto na dużym kawałku folii spożywczej i przykrywamy drugim kawałkiem a następnie wałkujemy placek o grubości ok 4 mm i  średnicy trochę większej niż średnica naszej formy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Zdejmujemy z jednej strony folię i przekładamy do formy na drugim kawałku foli dzięki temu zminimalizujemy ryzyko porwania ciasta. Wkładamy ostrożnie placek do formy, dociskamy i zdejmujemy drugą folię z wierzchu. Pozostawiamy trochę ciasta ponad brzegiem naczynia ponieważ podczas pieczenia brzegi troszkę opadają. Widelcem robimy otwory w cieście, aby para mogła się uwalniać i ciasto się nie wybrzuszało.Przykrywamy ciasto folią aluminiową i wkładamy obciążenie z kulek ceramicznych do pieczenia lub grochu, fasoli czy ryżu. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy ciasto przez 15-20 min z obciążeniem a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 7-10 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie naszego quiche. Na rozgrzanej patelni bez oleju grillujemy kawałki zamarynowanego kurczaka aż do złocistego koloru. Winogrona kroimy na połówki wzdłuż i wyjmujemy pestki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę o boku nie większym niż 1 cm. W oddzielnym naczyniu mieszamy 3 żółtka z 2 jajkami, 150 g śmietanki, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do lekko przestudzonej formy układamy 3/4 rukoli, układamy na niej równomiernie kawałki kurczaka oraz winogrona w równych odstępach. Posypujemy serem pleśniowym i jeszcze raz rukolą a następnie zalewamy całość masą jajeczną.  
Quiche umieszczamy na najniższej półce, w piekarniku nagrzanym  do 180 C i pieczemy ok 30-40 min, do lekkiego zrumienienia wierzchu. Quiche podajemy na ciepło lub zimno, świetnie smakuje z różowym winem.










4 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...