Imbirowy łosoś pieczony w sosie pieczarkowo – śmietanowym ze
szpinakiem
(2 porcje)
- 300 g filetu z łososia
- ok. 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- ok. 60 g szpinaku
- 150 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 300 g młodej fasolki szparagowej
Marynata do łososia:
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- pieprz ziołowy
- szczypta słodkiej papryki
- sól
- 2 łyżki soku z cytryny
Łososia obrać z łuski i opłukać a następnie natrzeć solą,
imbirem, papryką, czosnkiem i pieprzem ziołowym oraz polać min. 2 łyżkami soku z
cytryny, a następnie odstawić do lodówki na ok 1 h.
Wlać 2 łyżki oleju na patelnię, wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę oraz 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego.
Dusić cebulkę na małym ogniu
przez ok 10 min do zeszklenia, a następnie dodać pokrojone w plasterki
pieczarki, doprawić solą i dusić do miękkości. Gdy pieczarki będą już miękkie
dodać szpinak i gotować całość ok 3 min.
Na koniec wlać ok 150 g śmietany , doprawić
solą, pieprzem i 1 łyżką soku z cytryny i gotować całość jeszcze przez 3 min do
połączenia się składników.
Wyjąć łososia z lodówki, włożyć do naczynia żaroodpornego a następnie przykryć go całością sosu i piec
pod przykryciem w 180 C przez 35 min.
Umyć fasolkę a następnie ją obrać obcinając końcówki z obu
stron i wstawić do parowaru na ok 30 min. lub gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli.
Wygląda apetycznie...
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńRewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję , pozdrawiam :)
UsuńJestem na tak! Super przepis, kolejny genialny pomysł na łososia na tym blogu, mniam! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłem, rewelacyjny. Mam nadzieję, że żonie też posmakuje. Dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńsmacznego, pozdrowienia dla żony :)
UsuńGoście byli zachwyceni tym daniem. Coś wspaniałego. Dzękuję!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :), smacznego !
UsuńCzy można użyć jogurtu naturalnego zamiast śmietany?
OdpowiedzUsuńtak , oczywiście można
Usuń