środa, 12 czerwca 2013

Sałatka z jajkami sadzonymi w krążkach cebuli z sosem holenderskim

Zatęskniłam znowu za sosem holenderskim. Wykorzystuje dzisiaj nadwyżkę bazy octowej na sos, którą  robiłam przy okazji łososia ze szparagami.  Sos holenderski jest idealny też do sałatki z krewetkami, używałam go też już do jajek po benedyktyńsku. Pomysłów na sałatki mi nie brak więc na pewno jeszcze pojawi się w innej konfiguracji.


Sałatka z jajkami sadzonymi w krążkach cebuli z sosem holenderskim
(1 porcja)
  • 3 jajka
  • 6 plastrów boczku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1/3 gotowanego jabłka (opcjonalnie)
  • 3 duże kapary
  • 60 g mieszanki sałat
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 3 krążki cebuli


Sos holenderski:
(2  porcje)
  • 100 ml octu z białego wina
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 1/4 cebuli
  • 1 1/2  łyżki cukru
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • sól


Ugotować 1/3 jabłka, obrać i pokroić w ćwiartki, pomidorki i kapary pokroić na pół. Na suchej patelni usmażyć plastry boczku, zdjąć z patelni i odstawić. Przekroić dużą cebulę na pół i ukroić 3 plastry o grubości ok 7 mm. Zdjąć największy krążek z każdego plastra, posolić i podsmażać przez chwilę  z jednej strony na patelni po boczku. W tym czasie sklarować masło na sos holenderski, zdjąć szumowiny i przecedzić przez sitko. Ocet doprawić solą i pieprzem a następnie zagotować z posiekaną cebulą. Gdy objętość octu zmniejszy się o połowę dodać cukier i jeszcze chwilę gotować. Ocet przecedzić przez sitko. W ceramicznym lub blaszanym naczyniu umieścić 4 żółtka z gotowanym octem (ok 5 łyżek) i energicznie wymieszać. Zagotować wodę w garnku.
W tym czasie odwrócić krążki na drugą stronę, rozbić ostrożnie jajka, wlać po jednym do każdego krążka cebuli i smażyć do momentu ścięcia się białka, żółtko powinno pozostać półpłynne jak przy jajkach sadzonych. Jajka doprawić solą i pieprzem. W czasie gdy jajka będą się smażyć układamy na talerzu sałatę, pokrojone pomidorki, kapary, jabłko oraz usmażone plastry boczku. 
Gdy woda w garnku się zagotuje zmniejszamy ogień na minimum, ustawiamy na garnku naczynie z żółtkami i energicznie ubijamy je na parze. Gdy masa zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy sklarowane. Gdy sos osiągnie kremową konsystencję majonezu, zdejmujemy go z ognia. Na sałatkę układamy usmażone jajka i polewamy sosem całość. 






3 komentarze:

  1. Cześć, dzisiaj zawitam tutaj trochę nie na temat, ale myślę, że jakoś mi wybaczysz ;) Wyróżniłam Twój blog w Liebster Blog, a pod tym linkiem http://bulkubulku.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html znajdziesz listę pytań dla siebie. Dobrej zabawy i buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje:), to już drugie wyróżnienie :) Buziaki

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...