wtorek, 11 czerwca 2013

Imbirowy łosoś pieczony w sosie śmietanowo-pieczarkowym ze szpinakiem

Zaczynam lubić ryby na ciepło :). Moje ostatnie odkrycie pieczony imbirowy łosoś w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem to chyba idealne połączenie.  Dotychczas numerem jeden był łosoś ze szparagami w sosie holenderskim. Teraz już nie wiem, który jest lepszy... :). Uwielbiam zapach imbiru, ta niesamowita przyprawa ostatnimi czasy jest popularnie używana jako dodatek do herbaty, piwa, ciast oraz mięs. A ja uważam, że świetnie pasuje też z taką rybką jak łosoś. Nie przepadam herbaty z imbirem, ale nie wyobrażam sobie dań indyjskich, sushi czy kremu z dyni bez imbiru. 



Imbirowy łosoś pieczony w sosie pieczarkowo – śmietanowym ze szpinakiem
(2 porcje)

  • 300 g filetu z łososia
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • ok. 60 g szpinaku
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g młodej fasolki szparagowej


Marynata do łososia:
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • pieprz ziołowy
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól
  • 2 łyżki soku z cytryny


Łososia obrać z łuski i opłukać a następnie natrzeć solą, imbirem, papryką, czosnkiem i pieprzem ziołowym oraz polać min. 2 łyżkami soku z cytryny, a następnie odstawić do lodówki na ok 1 h.
Wlać 2 łyżki oleju na patelnię, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego. 
Dusić cebulkę na małym ogniu przez ok 10 min do zeszklenia, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić solą i dusić do miękkości. Gdy pieczarki będą już miękkie dodać szpinak i gotować całość ok 3 min.
Na koniec wlać ok 150 g śmietany , doprawić solą, pieprzem i 1 łyżką soku z cytryny i gotować całość jeszcze przez 3 min do połączenia się składników.

Wyjąć łososia z lodówki, włożyć do naczynia żaroodpornego a następnie przykryć go całością sosu i piec pod przykryciem w 180 C przez 35 min.
Umyć fasolkę a następnie ją obrać obcinając końcówki z obu stron i wstawić do parowaru na ok 30 min. lub gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli.












11 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem na tak! Super przepis, kolejny genialny pomysł na łososia na tym blogu, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zjadłem, rewelacyjny. Mam nadzieję, że żonie też posmakuje. Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Goście byli zachwyceni tym daniem. Coś wspaniałego. Dzękuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć jogurtu naturalnego zamiast śmietany?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)