sobota, 13 kwietnia 2013

Teofilowa pierś z indyka duszona w piwie

Dzisiaj znowu głos oddaję Teofilowi, czyli w ten weekend męskie gotowanie ! :)




Teofilowa pierś z indyka duszona w piwie

  • ok. 40 dag. piersi z indyka
  • szklanka jasnego piwa
  • ¾ szklanki bulionu drobiowego
  • mąka (do obtoczenia mięsa)
  • 1 średniej wielkości papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek śmietany
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka vegety
  • olej rzepakowy 
  • sól, pieprz czarny do smaku



Przed zawitaniem do szlachetnego pomieszczenia, w żargonie codziennym zwanego potocznie kuchnią, a mając w zamiarze sporządzenie przepisu podanego poniżej, warto zaopatrzyć się w składniki podane powyżej, ze szczególnym uwzględnieniem piwa. Należy mieć na względzie, że piwo zawsze się przyda, oraz że z podanym daniem idealnie się komponuje, zatem wypada zakupić przynajmniej dwie butelki, tudzież dowolną ich wielokrotność.
Mięso indyka opłukać, osuszyć i pokroić na sporą kostkę, następnie rozbić lekko tłuczkiem w celu spłaszczenia, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, po czym odstawić na jakieś 10 minut. W międzyczasie można pokroić cebulę w plasterki, paprykę w paski, tak żeby stały w pogotowiu . Po 10 minutach (kiedy mąka na mięsie zwilgotnieje) warto ponownie obtoczyć je w mące, a następnie wrzucić na rozgrzany na patelni olej i obsmażyć kawałeczki mięsa starannie, acz nie nazbyt intensywnie z obydwu stron przez ok. 5-7 minut tak aby tylko lekko się zrumieniły, po czym zdjąć je z patelni, a na ich miejsce wrzucić cebulę, którą należy zeszklić (co powinno zabrać nam jakieś 2 minuty). Gdy cebula osiągnie już pożądany stan, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i całość podsmażamy przez ok. 5 minut, po upływie których dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Całość podsmażamy jeszcze przez chwilkę, a następnie wesoło skwierczące na patelni warzywa zalewamy szklanką jasnego, pienistego piwa (które rzecz jasna najpierw należy otworzyć i skosztować, aby upewnić się co do tego, czy smak i aromat zadowala nas w stopniu wystarczającym). Dodajemy także ¾ szklanki bulionu drobiowego (własnej roboty, albo ewentualnie z kostki) i całość dusimy przez kolejne 5 minut. Następnie w trosce o to, aby nie zmarzło, wrzucamy z powrotem na patelnię nasze uprzednio podsmażone mięso z indyka, dodajemy tymianek, vegetę, szczyptę soli i szczyptę pieprzu oraz łyżeczkę cukru, po czym dusimy wszystko na średnim ogniu przez co najmniej 15 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia, zaprawiamy śmietaną, a następnie jeszcze przez chwilę podgrzewamy i już możemy się cieszyć tym, że za chwilę będziemy kosztować naszego dania w polecanej odsłonie, o ile wcześniej ugotowaliśmy ryż, z którym to indyk wg przepisu powyższego komponuje się znakomicie.
POLECAM :)

 Teofil



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...