sobota, 20 kwietnia 2013

Quesadilla nadziewana szynką, serem i pieczarkami z guacamole, salsą i kwaśną śmietaną

Dania kuchni łączącej tradycje tubylczych Indian i hiszpańskich konkwistadorów są jednymi z moich ulubionych zaraz po daniach kuchni włoskiej. Było już burrito w wykonaniu Teofila a dzisiaj moja quesadilla. Nie wyobrażam sobie kuchni meksykańskiej bez quesadilli,  guacamole, salsy i ostrej papryki. To jest to !



Quesadilla nadziewana szynką, serem i pieczarkami z guacamole,  salsą i kwaśną śmietaną 
(2 porcje)
  • 4 placki tortilla pszenne
  • ok. 180 g sera żółtego w kostce
  • 150 g szynki w plastrach
  • 160 g śmietany
  • 2 pieczarki
  • 8 ostrych papryczek marynowanych
Guacamole:
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok  z 1/2 limonki
      •  
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pomidora 
  • sól
  • pieprz
Salsa:
  • 3 1/2 dużego pomidora
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki oliwy 
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól
  • pieprz

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę tak aby się zeszkliła i dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki  i  3 z nich pokrojone w kostkę dodać do cebulki. Całość dusić do miękkości ok 15 min na średnim ogniu a następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę zieloną i żółtą.  Gdy papryka zacznie mięknąć dodać pozostałą połówkę pomidora pokrojonego w kostkę i gotować jeszcze przez ok 5 min, tak aby zachować chrupkość dodanych na końcu pomidora i papryki. Salsę doprawić solą, pieprzem i chili do smaku. 
Awokado obieramy z pestki i skórki. Najlepiej jest przekroić je wzdłuż na pół a następnie wbić nóż w pestkę ruchem jakbyśmy użyli noża jak siekierki ;-),  przekręcić nóż o 90 stopni aby oddzielić pestkę od miąższu i wyciągnąć pestkę. Miąższ powinien być bardzo miękki taki, aby można było go wyjmować swobodnie łyżeczką jak masło. Ucieramy miąższ na puree i doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy limonki. Jeśli nasze awokado nie jest, aż tak dojrzałe aby utrzeć z niego swobodnie puree to kroimy je na bardzo drobną kostkę i próbujemy odrobinę rozetrzeć. Połowę obranego ze skórki pomidora kroimy na 0.5 cm kostkę  i dodajemy do  awokado. Całość  doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Ścieramy na tarce z grubym oczkiem cały ser a pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy wodą placek tortilla z jednej strony i układamy zmoczoną stroną na stole. Na placku układamy warstwę sera, następnie ser pokrywany warstwą szynki w plasterkach i pieczarkami. Warstwę pieczarek pokrywamy obficie serem a następnie nakładamy drugi placek tortilla, który skrapiamy delikatnie wodą. Czynność z warstwami powtarzamy z pozostałymi  2 plackami tortilli. Patelnię smarujemy pędzlem oliwą i rozgrzewamy. Układamy naszą quesadillę na patelni i opiekamy krótko z obu strony do zrumienienia ciasta i tak aby ser w środku zdążył się roztopić. Quesadillę podajemy od razu na ciepło z sosem salsa, guacamole, kwaśną śmietaną i ostrymi marynowanymi papryczkami. Proponuje nakładać na każdy placek warstwę salsy potem guacamole i odrobinę śmietany a następnie zagryzać marynowaną papryczką maczaną w kwaśnej śmietanie i zapijać dobrze schłodzonym słodkim różowym winem!.. i do tego meksykańska muzyka mmmmmmmmmmmmm!




2 komentarze:

  1. W wolnej chwili muszę to sam upitrasić, czuję że dla tego dania warto zajrzeć do kuchni na dłużej niż w przypadku wstawiania wody na herbatę...

    OdpowiedzUsuń
  2. największa nagroda dla blogera to zainspirowanie niegotujących do gotowania, pozdrawiam i zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...