piątek, 5 kwietnia 2013

Chleb prowansalski z dziugasem i sezamem

Zaczynam przygodę z pieczywem. Marzy mi się domowy chlebek na zakwasie ze śliwką i taki właśnie mam w najbliższych planach. Na początek coś prostego bez zakwasu, tylko na drożdżach  Czytając porady dotyczące pieczenia chleba na zakwasie doszłam do wniosku że nie wytrzymam kilku dni aby dojrzał i muszę zrobić coś na szybko. Wyszło bosko, pachniało w całym domu ziołami i serem. Chlebek prowansalski wejdzie na stałe do mojego repertuaru. Robiłam go wczoraj i już go prawie nie ma :).

Chleb prowansalski z dziugasem i sezamem

 forma keksowa o wymiarach 30 x11 cm
  • 130 ml ciepłej wody
  • 400g mąki pszennej
  • 12 g świeżych drożdzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki  miodu
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • ok 1 ½  szklanek startego sera żółtego 
  •  ok 4 łyżek startego dziugasa
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki sezamu


Mąkę przesiać przez sitko. W oddzielnej  misce wymieszać dokładnie: ciepłą wodę, drożdże ,oliwę z oliwek, miód, śmietanę i sól. Dodać miksturę do mąki i ugniatać przez ok 10 min. Jeśli zajdzie potrzeba dodać więcej mąki, aż ciasto nie będzie przyklejać się do stolnicy, jeśli ciasto jest za suche i trudno się ugniata/rozwarstwia zamoczyć ręce pod kranem i ugniatać dalej. Przełożyć ciasto do miski,oprószyć mąką, przykryć naczynie folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h  aby podwoiło objętość (ja stawiam je pod żarówką nad kuchennym blatem). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok 20x 40 cm. Posypać na całej powierzchni całością startego sera żółtego, 2 łyżkami dziugasa  i ziołami prowansalskimi.  Zawinąć brzegi ciasta na ok 2 cm .

a następnie zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. 
Roladę przekroić na środku wzdłuż zostawiając ok 3 cm na jednym z końców 
 i spleść w warkocz tak, aby nacięcia z nadzieniem były na górze. 
Ułożyć ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać po wierzchu pozostałym startym dziugasem, sezamem i szczyptą gruboziarnistej soli.
 Odstawić do wyrastania na ok. godzinę, dobrze wyrośnięte ciasto powinno miejscami wystawać ponad formę. Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić chlebek i piec ok 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 165 C i piec dalej przez kolejne 25 min. Chlebek po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.




Na drugi dzień po ostudzeniu...






4 komentarze:

  1. właśnie się piecze... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym zastąpić dziugasa? Bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...