poniedziałek, 25 marca 2013

Zielony krem z groszku z bekonem i pieczarkami

Dzisiaj eksperymenty z groszkiem. Nie będą to co prawda wielkie odkrycia na miarę Mendla, ale małe  testy dzięki którym moje kubki smakowe znowu oszalały. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam :)


Zielony krem z groszku z bekonem i pieczarkami

  • 3 szklanki  bulionu ugotowany na 4 skrzydełkach
  • wloszczyzna na bulion (1 marchewka, 1/3 pietruszki, ok 20 g pora)
  • 450 g groszku mrożonego
  • 1 cebula
  • sok z ½ małej cytryny
  • szczypta chili
  • 70 g boczku
  • 6 pieczarek
  • 30 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Wlać do garnka 3 szklanki wody, wrzucić 4 skrzydełka, włoszczyznę na bulion i doprawić solą. Gotować przez ok 30 min, a następnie wyjąć włoszczyznę. W międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę dusić na małym ogniu przez ok 15 min, następnie wrzucić groszek i smażyć ok 5 min od rozmrożenia.
Wyjąć z bulionu skrzydełka i wrzucić groszek z cebulą, gotować całość ok 15 min. W tym czasie oddzielić mięso od kości  i dodać je do gotującego się groszku, gotować jeszcze 5 min.
Zdjąć z ognia, odłożyć kilka ziaren grochu do dekoracji i zmiksować całość. Zmiksowany krem wstawić na mały ogień i doprawić cytryną, solą, pieprzem oraz chili. Na patelni usmażyć pokrojone drobno pieczarki doprawione solą i boczek pokrojony w paski.
Krem podawać na ciepło udekorowany 1 łyżką startego na tarce o grubym oczku żółtym serem, 1 łyżką smażonych pieczarek i 2 plastrami bekonu.

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...