Chyba niedługo będę musiała założyć oddzielną kategorię na blogu pod tytułem "muffiny i babeczki". Odkąd wyposażyłam się w sprzęt do robienia muffinów, czyli dwunastodołkową ;-) formę nie jestem w stanie się powstrzymać żeby przynajmniej raz na dwa tygodnie nie ulepić jakiejś babeczki. Dzisiaj mój ulubiony kajmak w babeczce migdałowej. No co tu dużo gadać, pycha !
Babeczki migdałowe z kajmakiem
(12 babeczek)
- 250 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- Ok 30 gr cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- ok 50 ml wody
- ok 80 ml domowego likieru bayiles
- 3 czubatek łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- ok 2 łyżek płatków migdałów
- ok 300 g masy kajmakowej
Przesiać przez sitko mąkę dodać proszek do pieczenia, sól, cukier brązowy i sodę . Wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce wymieszać mokre składniki czyli olej, wodę, jajka, aromat, śmietanę i likier. Dodać mokrą miksturę do suchej, zamieszać delikatnie do połączenia się składników ok 2 minut. Nie przejmować się grudkami w cieście, i absolutnie nie używać miksera!
Wkładać ciasto do papilotek na wysokość 1/3 papilotki , dodać po czubatej łyżeczce masy kajmakowej, przykryć ciastem kajmak do wysokości 2/3 papilotki i posypać płatkami migdałów. Bardzo ważne abyśmy w każdą papilotkę włożyli tą samą ilość ciasta,aby babeczki piekły się równo. Babeczki piec w 200 C przez 15 min. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez 7-10 min.
Palce lizać, pychotki :) Dzisiaj zrobiłam, a z reszty kajmaku likier według przepisu Choochli :) Polecam
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakują. Polecam tez inne muffiny a dla fanów kajmaku ciasto czekoladowe właśnie z kajmakiem, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBravo! fantasticas magdalenas. tienen una buenisima pinta!
OdpowiedzUsuńun beso
thank you, one of my favorite :), greetings from Poland !
UsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na urozmaicenie zwykłych babeczek. Ja najczęściej piekę babeczki czekoladowe i w dodatku oblewam je czekoladą z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ bo uwielbiam dużo czekolady. Polecam!
OdpowiedzUsuń