Dzisiaj wersja light dla tych co lubią camembert w panierce na ciepło z żurawiną. Pychotki!
Sałatka z
grillowanym camembertem i orzechami laskowymi w sosie żurawinowym (1 porcja)
- 50 g mieszanki sałat
- 50 g sera camembert
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 1 łyżka konfitury z żurawiny
- 1 rzodkiewka
- 4 pomidorki koktajlowe
Sos żurawinowy:
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka konfitury z żurawiny
- 1 łyżeczka miodu
Przygotować sos dokładnie mieszając w szklance ocet, oliwę,
konfiturę z żurawiny i miód. Ułożyć na talerzu sałatę. Pokroić pomidorki na
połówki a rzodkiewkę na cienkie plasterki, a następnie ułożyć warzywa na sałacie i polać
sosem. Rozgrzać patelnię i uprażyć rozgniecione w moździerzu orzechy. Ser
camembert pokroić na ósemki i grillować na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Grillowany ser ułożyć na sałatce i udekorować kropkami z konfitury
żurawinowej. Całość posypać uprażonymi orzechami.
Robię dzisiaj, ale juz czuję, że będzie super! ��
OdpowiedzUsuń