Kolejny odcinek pod tytułem "Zielono mi" czyli sałatki na pożegnanie zimy. Do dzisiejszej wykorzystam salami. Ta trwała, sucha, dojrzewająca kiełbaska z dodatkiem drobnopokrojonej słoniny i przypraw pochodzi z Włoch i wbrew obiegowej opinii chyba tylko jeden gatunek jest z mięsa z osła. Do wyrobu salami stosuje się głównie wieprzowinę, a rzadziej wołowinę, mięso drobiowe, końskie i dziczyznę. Ale nie o samym mięsie miała być mowa, bo na obiad będzie sałatka. Do dzieła :)
Sałatka z salami i gorgonzolą w sosie musztardowo-miodowym
(1 porcja)
- 50 g mieszanki sałat
- 50 g salami w plasterkach
- 6 winogron
- 1 pieczarka
- 10 plastrów ogórka
- 20 gr sera gorgonzola
Sos musztardowo-miodowy:
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
Układamy sałaty, dekorujemy obranym ze skórki ogórkiem pokrojonym w
plasterki oraz pieczarkami pokrojonymi w cieniutkie plasterki Gorgonzolę
kroimy w kostkę i dokładamy do sałatki. Winogrona kroimy na połówki i obieramy
z pestek a następnie dodajemy do sałatki. Na patelni bez oleju grillujemy na skwareczki połowę drobno pokrojonego salami, drugą układamy na sałatce zawijając w w rulonik lub składając na pół każdy plasterek. W czasie smażenia salami robimy sos, mieszając ocet, miód i olej z ziołami prowansalskimi.
Całość posypujemy skwarkami z salami i ziołami prowansalskimi oraz polewamy sosem musztardowo-miodowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)