piątek, 22 marca 2013

Zielona sałatka z prosciutto, melonem i serem gorgonzola w sosie truskawkowo-winnym

Przestałam mieć dzisiaj nadzieje na zielone święta Wielkanocne... Wczoraj znowu zaczęło sypać.. Marzanna wylazła z wody i drwi sobie z nas, a może to iglak, który stoi od gwiazdki na balkonie sąsiada. Ktoś na pewno odprawia nam jakieś atmosferyczne czary bo ja tu wiosny nie widzę. Wiosna nie chciała się skusić ciasteczkami i przyjść po dobroci to ją zaatakuje zieloną sałatką. I co ...zielono mi :) znowu.


Zielona sałatka z prosciutto, melonem i serem gorgonzola w sosie truskawkowo-winnym
(1 porcja)
  • Ok 30 g szynki prosciutto
  • ok 50 g mieszanki sałat
  • 1/8 melona zielonego
  • 5 zielonych winogron
  • 1/3 ogórka
  • 20 g sera gorgonzola
  • szczypta ziół prowansalskich
Sos truskawkowy:
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka konfitury truskawkowej

Układamy na talerzu sałatę. Melona obieramy ze skórki i kroimy w plastry o szerokości 1-2 cm i długości ok 5 cm. Owijamy kawałki melona szynką i układamy na sałacie. Winogrona kroimy na połówki, pozbawiamy je nasion i dodajemy do sałatki. Ogórka obranego ze skórki lub pozostawionego według upodobań w skórce kroimy w słupki i dodajemy do sałatki. Ser gorgonzola kroimy  w kosteczkę   i dekorujemy nim całość. Sos przygotowujemy na bazie octu, miodu i konfitury truskawkowej, które mieszamy przed dodaniem do sałatki. Po dokładnym wymieszaniu składników sosu, polewamy nim sałatkę i oprószamy szczyptą ziół prowansalskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...