Zielona sałatka z prosciutto, melonem i serem gorgonzola w sosie truskawkowo-winnym
(1 porcja)
(1 porcja)
- Ok 30 g szynki prosciutto
- ok 50 g mieszanki sałat
- 1/8 melona zielonego
- 5 zielonych winogron
- 1/3 ogórka
- 20 g sera gorgonzola
- szczypta ziół prowansalskich
Sos truskawkowy:
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka konfitury truskawkowej
Układamy na talerzu sałatę. Melona obieramy ze skórki i kroimy w plastry o szerokości 1-2 cm i długości ok 5 cm. Owijamy kawałki melona szynką i układamy na sałacie. Winogrona kroimy na połówki, pozbawiamy je nasion i dodajemy do sałatki. Ogórka obranego ze skórki lub pozostawionego według upodobań w skórce kroimy w słupki i dodajemy do sałatki. Ser gorgonzola kroimy w kosteczkę i dekorujemy nim całość. Sos przygotowujemy na bazie octu, miodu i konfitury truskawkowej, które mieszamy przed dodaniem do sałatki. Po dokładnym wymieszaniu składników sosu, polewamy nim sałatkę i oprószamy szczyptą ziół prowansalskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)