Co tu dużo pisać, trzeba to zrobić. Tradycyjny schabik z cebulką i gruszka z serem pleśniowym ułożona na roszponce zroszonej sosem musztardowym. Brzmi dobrze, o tak! a smakuje jeszcze lepiej. Jestem z siebie dumna!
(2 porcje)
- 4 plastry schabu
- 2 łyżki oleju
- 25 g masła do smażenia
- 10 gr masła do puree
- 3 duże cebule
- 5 ziemniaków
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 gruszka
- 2 plastry ser pleśniowego lazur
- Sól
- pieprz kolorowy
- 2 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 garści roszponki
sos musztardowy:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka musztardy słodkiej, najlepiej kremska develey
- 1 łyżeczka cukru pudru
- pieprz kolorowy
Pokrojoną w kostkę cebulę dusimy ok 15 min, aż się całkowicie zeszkli, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Na patelni po cebuli smażymy doprawione solą i pieprzem plastry schabu z dodatkiem oleju i masła przez ok 10 min, aż się zrumienią.
W tym
czasie dokładnie myjemy ziemniaki, obieramy je ze skórki i płuczemy. Obierki z ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie przez 10 min od wrzenia, zdejmujemy szumowiny a następnie wywar przecedzamy przez sito, skórki wyrzucamy.
Odcedzonym ze skórek ziemniaczanych wywarem zalewamy opłukane ziemniaki i gotujemy je do miękkości.
Obieramy gruszkę ze
skórki, kroimy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Skrapiamy gruszki octem
winnym, oprószamy cukrem pudrem a następnie obsmażamy z obu stron na dużym ogniu przez
5 min, aż cukier się skarmelizuje, potem zmniejszamy ogień i smażymy gruszkę aż stanie się trochę miękka.
Zdejmujemy podsmażone łódeczki gruszki, przykrywamy je plastrami sera pleśniowego i zapiekamy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez ok 15-20 min, do miękkości.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody i stawiamy na chwilę na palnik, żeby woda całkowicie odparowała, a następnie przeciskamy przez praskę lub ucieramy do momentu, aż uzyskamy gładkie purre,
które doprawiamy łyżką masła, szczyptą gałki muszkatołowej i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
Sos musztardowy przygotowujemy mieszając oliwę, ocet, pieprz kolorowy i musztardę z łyżeczką cukru pudru. Jeśli do sosu używamy słodkiej musztardy kremskiej dodajemy tylko płaską łyżeczkę cukru, jeśli będziemy stosować inna mniej słodką musztardę można dodać czubatą łyżeczkę cukru. Gorące mięso podajemy w towarzystwie puree ziemniaczanego przykrytego uduszoną cebulką oraz z zapiekaną gruszką na roszponce polanej sosem musztardowym.
wspaniała danie, przepyszne!!! dzięki za przepis:):)
OdpowiedzUsuń