sobota, 2 marca 2013

Deser ryżowy z jabłkami i cynamonem

Przypuszczam, że nie raz zostało Wam trochę ryżu z obiadu a po obiedzie macie ochotę na małe conieco na słodko. Tak właściwie to ten ryż może sobie nawet poleżeć do kolacji albo nawet całe 24 h w lodówce i  spokojnie się chłodzić. Ja już dawno odkryłam, że można go w pożyteczny sposób wykorzystać i zrobić z niego bardzo pyszny, pachnący cynamonem deser, a dla tych co jeszcze nie próbowali przepis poniżej. 





Deser ryżowy z jabłkami i cynamonem
(2 porcje)
  • ½ szklanki ryżu
  • 4 łyżki powideł jabłkowych (2 jabłka , szczypta cynamonu, 1 łyżeczka cukru waniliowego)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
  • Ok 10 dużych rodzynków
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 
  • cukier do smaku 


Ugotować ryż w wodzie z łyżką oleju, odcedzić i odstawić do lodówki do schłodzenia. Jabłka obrane z gniazd nasiennych i skórki zetrzeć na tarce z grubym oczkiem i wrzucić na patelnię. Smażyć na małym ogniu do odparowania wody i na koniec dodać szczyptę cynamonu i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można je jeszcze dosłodzić białym cukrem. Powidła jabłkowe odstawiamy do wystygnięcia do lodówki. Schłodzone powidła jabłkowe  mieszamy ze schłodzonym ryżem, rodzynkami i cynamonem, a następnie formujemy na talerzu kulkę korzystając z filiżanki. Jogurt ucieramy przez 3 min z cukrem waniliowym i polewamy nim ryż, a następnie posypujemy cynamonem. Deser podajemy mocno schłodzony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...