Deser ryżowy z jabłkami i
cynamonem
(2 porcje)
- ½ szklanki ryżu
- 4 łyżki powideł jabłkowych (2 jabłka , szczypta cynamonu, 1 łyżeczka cukru waniliowego)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
- Ok 10 dużych rodzynków
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
Ugotować ryż w wodzie z łyżką oleju, odcedzić i odstawić do lodówki do
schłodzenia. Jabłka obrane z gniazd nasiennych i skórki zetrzeć na tarce z
grubym oczkiem i wrzucić na patelnię. Smażyć na małym ogniu do odparowania wody
i na koniec dodać szczyptę cynamonu i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Jeśli
jabłka są bardzo kwaśne można je jeszcze dosłodzić białym cukrem. Powidła jabłkowe odstawiamy do wystygnięcia do lodówki. Schłodzone powidła jabłkowe mieszamy ze schłodzonym ryżem, rodzynkami i cynamonem, a następnie formujemy na talerzu kulkę korzystając z filiżanki. Jogurt ucieramy przez 3 min z cukrem waniliowym i polewamy nim ryż, a następnie posypujemy cynamonem.
Deser podajemy mocno schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)