Nie wiem jak Wy, ale ja się nastawiłam że w ten weekend będzie jednak już wiosna... brrr... Z tęsknoty za słońcem i dojrzewającymi na słońcu warzywami i zieloną trawką serwuję dzisiaj sałatkę. Kusząca roszponka z kiełkami rzodkiewki, soczyste paseczki czerwonej papryki, pomidorki ,domowej roboty ogórek kiszony, wytrawne kapary, słodka kukurydza i czerwona cebulka, a do tego aromatyczny tuńczyk. Wszystko to skąpane domowym sosie winegret z prażonymi pestkami dyni i delikatnie oprószone dziugasem. Uwielbiam!
Sałatka z tuńczyka i kapar na roszponce z kiełkami
(1 porcja)
- 80 g tuńczyka w sosie własnym
- ok 50 g roszponki
- ok 30 g kiełek (mogą być rzodkiewki)
- 4 łyżki kukurydzy
- ½ ogórka kiszonego
- ¼ papryki czerwonej
- 1 pomidor
- 4 duże marynowane kapary
- 15 g sera dziugas
Sos winegret z pestkami dyni:
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- ½ łyżki musztardy
- szczypta pieprzu kolorowego
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- Szczypta oregano
- 1 ząbek czosnku
- pieprz kolorowy
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
W szklance przygotowujemy sos: mieszamy ocet winny z olejem lub oliwą, musztardą, pieprzem kolorowym, oregano i czosnkiem. Dodajemy do sosu uprażone na patelni pestki dyni i mieszamy.
Roszponkę, paprykę i pomidora myjemy. Układamy roszponkę na
talerzu, następnie nakładamy kiełki. Dekorujemy na około talerz pokrojonym w
ćwiartki pomidorem oraz papryką i ogórkiem kiszonym pokrojonymi w paseczki.
Posypujemy kukurydzą. Dodajemy odsączonego od sosu własnego tuńczyka oraz kapry
przekrojone na połówki.Sałatkę polewamy sosem i ścieramy na wierzch ser dziugas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)