(1 porcja)
- Ok 40 g rukoli
- 80 g miękkiej mozarelli
- 1 pomidor
- 3 łyżki oliwy z bazylią
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 5 owoców miechunki peruwiańskiej
- Ok 30 g szynki prosciutto
Sos balsamiczny:
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
Ułożyć rukolę na talerzu. Pokrojoną w plastry mozarellę
przykryć częściowo plastrami pomidora, posolić
i ułożyć na rukoli. Plastry szynki porwać na mniejsze kawałki , trzema z
nich owinąć miechunki, resztę pozgniatać w kupki i ułożyć na rukoli. Pozostałe owoce miechunki pokroić na połówki i udekorować nimi sałatkę. Całość polać oliwą z
bazylią. Sos balsamiczny robimy w oddzielnym naczyniu mieszając 2 łyżeczki octu
balsamicznego z 1 łyżeczką miodu. Rozmieszany dobrze sos wylewamy na sałatkę i
całość posypujemy bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)