środa, 13 marca 2013

Caprese z prosciutto i miechunka peruwiańską na rukoli w sosie balsamicznym

Dzisiaj włoska sałatka caprese. Oryginalna caprese pochodzi z Kampanii i składa się z pokrojonych w plastry kawałków mozarelli przekładanych na przemian plastrami pomidorów i udekorowanych liśćmi bazylii. Całość ma odzwierciedlać flagę włoską. U mnie barwy są nieco zaburzone bo wkradł się różowy kolor szynki prosciutto i oranż miechunki peruwiańskiej zwanej także, rodzynkiem brazylijskim. 


Caprese z prosciutto i miechunka peruwiańską na rukoli w sosie balsamicznym 
(1 porcja)

  • Ok 40 g rukoli
  • 80 g miękkiej mozarelli
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki oliwy z bazylią
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 5 owoców miechunki peruwiańskiej
  • Ok 30 g szynki  prosciutto

Sos balsamiczny:
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu

Ułożyć rukolę na talerzu. Pokrojoną w plastry mozarellę przykryć częściowo plastrami pomidora, posolić  i ułożyć na rukoli. Plastry szynki porwać na mniejsze kawałki , trzema z nich owinąć miechunki, resztę pozgniatać w kupki i ułożyć na rukoli. Pozostałe owoce miechunki pokroić na połówki i udekorować nimi sałatkę. Całość polać oliwą z bazylią. Sos balsamiczny robimy w oddzielnym naczyniu mieszając 2 łyżeczki octu balsamicznego z 1 łyżeczką miodu. Rozmieszany dobrze sos wylewamy na sałatkę i całość posypujemy bazylią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...