niedziela, 31 marca 2013

Jajka faszerowane pieczarkami z rzeżuchą

Nie wiem co u Was dzieje się za oknem, ale u mnie wygląda to tak jakby zaraz miał zajechać do mnie św Mikołaj saniami zaprzężonymi w renifery. Przed chwilą z nieba leciał mini grad a potem płaty śniegu takie jakby ktoś zamiatał śnieg z dachu. My się zimy nie boimy i zagryzamy wiosenne jajka z rzeżuchą. 



Jajka nadziewane pieczarkami z rzeżuchą
  • 4 jajka
  • 4 pieczarki
  • ¼ cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki rzeżuchy
  • 6 łyżek majonezu


Posiekać cebulę w kosteczkę i podsmażyć w patelni na średnim ogniu przez ok 5 min do zrumienienia. Dodać do podsmażonej cebuli starte na tarce o grubym oczku pieczarki, doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć do zrumienienia. Ugotować jaja na twardo, obrać i przekroić na połówki. Wyjąć z nich żółtka i rozgnieść je a następnie wymieszać ze smażonymi pieczarkami i 2 łyżkami majonezu. Gotowy farsz włożyć do łódeczek z jajek, udekorować majonezem i rzeżuchą.





2 komentarze:

  1. Wprawdzie jest już po Wielkiej Nocy, ale te jajka spoglądają na mnie tak znacząco, że chyba muszę je przyrządzić. Nie wytrzymam do przyszłego roku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a kto powiedział, że trzeba czekać do świąt :)), najlepiej zrobić jutro na śniadanie :), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...