Zielony krem z groszku z bekonem i pieczarkami
- 3 szklanki bulionu ugotowany na 4 skrzydełkach
- wloszczyzna na bulion (1 marchewka, 1/3 pietruszki, ok 20 g pora)
- 450 g groszku mrożonego
- 1 cebula
- sok z ½ małej cytryny
- szczypta chili
- 70 g boczku
- 6 pieczarek
- 30 g sera żółtego
- sól
- pieprz
Wlać do garnka 3 szklanki wody, wrzucić 4 skrzydełka, włoszczyznę na bulion i doprawić solą. Gotować przez ok 30 min, a następnie wyjąć włoszczyznę. W międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę dusić na małym ogniu przez ok 15 min, następnie wrzucić groszek i smażyć ok 5 min od rozmrożenia.
Wyjąć z bulionu skrzydełka i wrzucić groszek z cebulą, gotować całość ok 15 min. W tym czasie oddzielić mięso od kości i dodać je do gotującego się groszku, gotować jeszcze 5 min.
Zdjąć z ognia, odłożyć kilka ziaren grochu do dekoracji i zmiksować całość. Zmiksowany krem wstawić na mały ogień i doprawić cytryną, solą, pieprzem oraz chili. Na patelni usmażyć pokrojone drobno pieczarki doprawione solą i boczek pokrojony w paski.
Krem podawać na ciepło udekorowany 1 łyżką startego na tarce o grubym oczku żółtym serem, 1 łyżką smażonych pieczarek i 2 plastrami bekonu.
Próbowałem i smakuje wybornie, mniam :)
OdpowiedzUsuńcieszę się i pozdrawiam :)
Usuń