wtorek, 19 marca 2013

Sałatka z salami i gorgonzolą w sosie musztardowo-miodowym

Kolejny odcinek pod tytułem "Zielono mi" czyli sałatki na pożegnanie zimy. Do dzisiejszej wykorzystam salami. Ta trwała, sucha, dojrzewająca kiełbaska z dodatkiem drobnopokrojonej słoniny i przypraw pochodzi z Włoch i wbrew obiegowej opinii chyba tylko jeden gatunek jest z mięsa z osła. Do wyrobu salami stosuje się głównie wieprzowinę, a rzadziej wołowinę, mięso drobiowe, końskie i dziczyznę. Ale nie o samym mięsie miała być mowa, bo na obiad będzie sałatka. Do dzieła :)


Sałatka z salami i gorgonzolą w sosie musztardowo-miodowym
(1 porcja)
  • 50 g mieszanki sałat
  • 50 g salami w plasterkach
  • 6 winogron
  • 1 pieczarka
  • 10 plastrów ogórka
  • 20 gr sera gorgonzola 
Sos musztardowo-miodowy:
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich

Układamy sałaty, dekorujemy obranym ze skórki ogórkiem pokrojonym w plasterki oraz pieczarkami pokrojonymi w cieniutkie plasterki  Gorgonzolę kroimy w kostkę i dokładamy do sałatki. Winogrona kroimy na połówki i obieramy z pestek a następnie dodajemy do sałatki. Na patelni bez oleju grillujemy na skwareczki połowę drobno pokrojonego salami, drugą układamy na sałatce zawijając w w rulonik lub składając na pół każdy plasterek. W czasie smażenia salami robimy sos, mieszając ocet, miód i olej z ziołami prowansalskimi. Całość posypujemy skwarkami z salami i ziołami prowansalskimi oraz polewamy sosem musztardowo-miodowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)