wtorek, 2 kwietnia 2013

Schab w sosie chrzanowym z żytnim makaronem

Chrzan zwany czasami słowiańskim żeń-szeniem jest nieodzownym elementem świątecznej Wielkanocnej święconki. Niektórzy jak nakazuje tradycja wkładają go do koszyczka wielkanocnego  i spożywają poświęcony  z rana wierząc że zapewni im zdrowie przez cały rok a potem bezkarnie i tłusto się objadają świątecznymi specjałami. Chrzan na pewno zaostrza apetyt :), daje też wiele innych dobroczynnych efektów na opisanie których można byłoby poświęcić całego posta. Najbardziej wartościowy jest ten świeży tuż po utarciu, więc jeśli mamy taką możliwość korzystajmy z dobrodziejstw natury i kupujmy sami świeże korzenie chrzanu zamiast tego już przetworzonego w słoiku. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na jego świeżość, zapach i wygląd. Gwarancje dobrej jakości chrzanu dają nam czyste i gładkie korzenie, które są białe po przecięciu. Najlepiej wybierać korzenie od 25 cm długości, o średnicy ok 2.5 cm.




Schab w sosie chrzanowym z żytnim makaronem
(2 porcje)
  • 2 plastry schabu
  • 1 ½ szklanki makaronu żytniego
  • ok 40 g mieszanki sałat
  • oliwa z bazylią
  • sól
  • pieprz

Sos:
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Schab doprawić solą i pieprzem a następnie smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą przez ok 10 min z obu stron, aż do zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejszyć ogień i smażyć ok 3 min. Wlać ½ szklanki wody przykryć i dusić przez 10 min.
 W tym czasie w oddzielnym naczyniu wymieszać śmietanę z mąką, chrzanem i czosnkiem. 
Gdy cebula będzie już miękka dodać śmietanę z mąką do mięsa, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotować przez 15 min. Przed dodaniem śmietany do mięsa należny ją zahartować czyli wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody z patelni.  Podawać z makaronem żytnim,sałatą i świeżo zmielonym pieprzem.


2 komentarze:

  1. nie mogę kupić nigdzie chrzanu! ale mi narobiłaś choochlo ochoty na ten sosik

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepszy jest świeżo starty korzeń ale można go zastąpić chrzanem ze słoiczka, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...