Chrzan zwany czasami słowiańskim żeń-szeniem jest nieodzownym
elementem świątecznej Wielkanocnej święconki. Niektórzy jak nakazuje tradycja wkładają go do koszyczka wielkanocnego i spożywają poświęcony z rana wierząc że zapewni im zdrowie przez cały rok a potem bezkarnie i tłusto się objadają świątecznymi specjałami. Chrzan na pewno zaostrza apetyt :), daje też wiele innych dobroczynnych efektów na opisanie których można byłoby poświęcić całego posta. Najbardziej wartościowy jest ten świeży tuż po utarciu, więc jeśli mamy taką możliwość korzystajmy z dobrodziejstw natury i kupujmy sami świeże korzenie chrzanu zamiast tego już przetworzonego w słoiku. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na jego świeżość, zapach i wygląd. Gwarancje dobrej jakości chrzanu dają nam czyste i gładkie korzenie, które są białe po przecięciu. Najlepiej wybierać korzenie od 25 cm długości, o średnicy ok 2.5 cm.
Schab w sosie
chrzanowym z żytnim makaronem
(2 porcje)
- 2 plastry schabu
- 1 ½ szklanki makaronu żytniego
- ok 40 g mieszanki sałat
- oliwa z bazylią
- sól
- pieprz
Sos:
- ¼ czerwonej cebuli
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 3 łyżeczki chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- Szczypta gałki muszkatołowej
Schab doprawić solą i pieprzem a następnie smażyć na
rozgrzanej patelni z oliwą przez ok 10 min z obu stron, aż do zrumienienia.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejszyć ogień i smażyć ok 3 min. Wlać ½
szklanki wody przykryć i dusić przez 10 min.
W tym czasie w oddzielnym naczyniu
wymieszać śmietanę z mąką, chrzanem i czosnkiem.
Gdy cebula będzie już miękka
dodać śmietanę z mąką do mięsa, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i
gotować przez 15 min. Przed dodaniem śmietany do mięsa należny ją zahartować
czyli wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody z patelni.
Podawać z makaronem żytnim,sałatą i świeżo zmielonym pieprzem.
nie mogę kupić nigdzie chrzanu! ale mi narobiłaś choochlo ochoty na ten sosik
OdpowiedzUsuńnajlepszy jest świeżo starty korzeń ale można go zastąpić chrzanem ze słoiczka, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń