piątek, 29 listopada 2013

Łazanki z pieczarkami i kapustą kiszoną

Dziś skorzystałam z makaronu kupowanego, ale obiecuje że następne wigilijne łazanki będą 100% domowej roboty :). Smacznego! 



Łazanki z pieczarkami i kapustą kiszoną 
(2 porcje)
  • 250 g pieczarek
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 garści makaronu łazanki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1/2 listka laurowego
  • 1 ziarno ziela angielskiego 

Odcedzoną z soków kapustę kiszoną wrzucić do garnka, dodać połowę listka laurowego i jedno ziarno ziela angielskiego. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, połowę cebuli wrzucić do garnka z kapustą, drugą połowę umieścić w patelni i dusić do miękkości na ok 2 łyżkach oleju  z dodatkiem soli. Kapustę i cebulę  z ziołami w garnku zalać ok 0,5 l wody, doprawić szczyptą cukru i solą a następnie gotować ok 1 h.  Gdy kapusta będzie już miękka, zdjąć z ognia, odcedzić, wyjąć przyprawy i poszatkować.  Do uduszonej cebuli dodać drobno posiekane pieczarki i smażyć całość pod przykryciem ok 15-20 min, na koniec zdjąć pokrywkę aby woda z pieczarek odparowała i dodać posiekaną, gotowaną kapustę. Całość doprawić solą i pieprzem dusić jeszcze ok 15 min. W tym czasie przygotować makaron. Do osolonej wrzącej wody wrzucić łazanki i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok 6-8 min). Po ugotowaniu makaron odcedzić i wymieszać  na patelni z kapustą i grzybami.





1 komentarz:

  1. Proste w przygotowaniu, pyszne w smaku, to lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...