niedziela, 10 listopada 2013

Teofilowa zapiekanka z wędzoną makrelą w sosie śmietanowo-musztardowym

Kolejna potrawa z cyklu Teofil gotuje i relacja z wczorajszej kolacji, którą dojadaliśmy dzisiaj na obiad:).  

Teofilowa zapiekanka z wędzoną makrelą w sosie śmietanowo-musztardowym
  • 450 g ziemniaków
  • 250 g makreli wędzonej
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 330 g śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 200 g sera żółtego gouda lub mozzarella
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
  • świeża bazylia do dekoracji


Umyte ziemniaki w mundurkach gotować przez 10 min, we wrzącej wodzie. Wyjąć, obrać i  pokroić w plastry o grubości 0,5 cm a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego. Na warstwie ziemniaków ułożyć cebulę pokrojoną w piórka a na niej pieczarki pokrojone w plasterki. Obrać makrelę ze skóry i ości a następnie rozłożyć na warstwie pieczarek. Wymieszać śmietanę z musztardą, doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem i listkiem laurowym. Pokryć całość sosem, przykryć folią aluminiową i wstawić  do piekarnika nagrzanego do 200 C, piec ok 1 h. Gdy ziemniaki będą już miękkie, delikatnie przemieszać skropić sokiem z cytryny, posypać tartym serem i czosnkiem niedźwiedzim a następnie wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać przez 15 min do lekkiego zrumienienia się sera. Zapiekankę podawać z dodatkiem śmietany i musztardy, udekorowaną świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...