środa, 13 listopada 2013

Szarlotka z kajmakiem i lodami

Jesień zawsze kojarzyła mi się z szarlotką. Uwielbiam pachnące cynamonem kruche ciasto, pieczone ze świeżymi jabłkami. Ja uwielbiam gotować z szarą renetą, ale jeśli chodzi o szarlotkę możemy użyć dowolnych, ulubionych jabłek. Dzisiaj zaproponuje coś specjalnego, nie będzie to zwykła szarlotka bo będą w niej mój ulubiony kajmak a podaje ją obowiązkowo z lodami. Jest to jeden z ulubionych eksperymentów kulinarnych, jest obłędna. POLECAM! :)



Szarlotka z kajmakiem i lodami
(forma o średnicy ok 27 cm)
  • 4 jabłka
  • 1 mała puszka masy kajmakowej
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • lody waniliowe lub ajerkoniak

ciasto: 

  • 150 g mąki
  • 70 g masła
  • ½ torebki cukru waniliowego (ok 8 g)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przesiewamy mąkę przez sitko, dodajemy cukier i schłodzone masło pokrojone w kosteczkę. Rozcieramy całość palcami, tak jak przy formowaniu ciasta na kruszonkę. Dodajemy jajko i szczyptę soli a następnie ugniatamy ciasto, aż do połączenia się składników. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy ze skórki , usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w kostkę i mieszamy z cynamonem. Orzechy rozdrabniamy. Gdy ciasto będzie już schłodzone na tyle abyśmy mogli zetrzeć je na tarce o grubym oczku, wyjmujemy je z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach 2/3 jego objętości. Ścieramy ciasto bezpośrednio do formy, tak aby równomiernie pokryło dno. Na ciasto wykładamy warstwę kajmaku, posypujemy orzechami a następnie układamy jabłka. Pozostałą cześć ciasta ścieramy posypując nią warstwę jabłek. Wstawiamy szarlotkę do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy 15 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180 C i pieczemy ją ok 30 min. Szarlotkę studzimy i stawiamy do lodówki i chłodzimy, tak aby masa stężała kajmakowa w szarlotce stężała i można było ją kroić. Deser podajemy z lodami waniliowymi lub o smaku ajerkoniaku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...