Tak jak zapowiedziałam w poście o gulaszu po węgiersku dzisiaj zupa karpacka z jajkami. Nie Nigela, Ramsay czy eksperymenty kulinarne z Amaro ale inspiracja z książki "Zupy świata" autorstwa Henryka i Danuty Dębskich wydanej w latach 80-tych, którą podwędziłam mojej mamie. Dokonałam nieznacznych modyfikacji (więcej ogórka kiszonego i śmietany, ziele angielskie i liść laurowy a cebulka została u mnie uduszona do miękkości) i efekt był niezwykły. Nie jestem w stanie porównać tego smaku do żadnej zupy, którą jadałam. Momentami przypomina kwaskową szczawiową z jajkiem ale słodycz i aromat papryki oraz śmietana dodają jej delikatnej aksamitności. Wyszła na prawdę pysznie, polecam!
- 2 litry wody
- 1 podudzie kurczaka
- 1 marchew
- ½ pietruszki
- 1 mały por
- Ok 30 g selera
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 20 g masła
- 2 ogórki kiszone
- 3 papryki czerwone
- 3 ziemniaki
- 2/3 szklanki śmietany
- 1-2 łyżek mąki
- 30 g masła
- 4-5 jajek
- sól
- pieprz kolorowy
- 1 łyżeczka cukru
Wlać do garnka 2 litry zimnej wody, wrzucić podudzie oraz
włoszczyznę: 1 marchew pokrojoną w plastry, por pokrojony w plastry, pietruszkę
w całości (można przekroić na pół), kawałek selera w całości, doprawić solą, 2 listkami laurowymi, 3 ziarnami ziela angielskiego oraz opcjonalnie kostką rosołową. Całość gotować przez ok 30 min.
W międzyczasie obrać cebulę
i pokroić w kostkę. Na patelni dusić cebulę do miękkości na maśle. Gdy cebula
będzie już miękka odkrywamy patelnię i zwiększamy ogień.
Wrzucamy obraną z
gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę a następnie smażymy ok 10 min na dość dużym ogniu.
W tym czasie kroimy w słupki ogórki kiszone. Zalewny ogórki częścią ugotowanego przecedzonego wywaru z podudzia i warzyw a następnie gotujemy ogórki do miękkości ok 15-20 min. Z
pozostałego wywaru wyjmujemy pietruszkę i selera a dodajemy podsmażoną cebulę z
papryką i gotujemy ok 15 min do miękkości, a na koniec dodajemy obrane i
pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. W szklance mieszamy śmietanę z mąką i doprawiamy tym wywar z ogórkami. Gdy ziemniaki będą już
miękkie dodajemy wywar z ogórkami do wywaru z papryką i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem a następnie gotujemy jeszcze ok 10 min.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w ćwiartki lub w kostkę.
nigdy nie jadłam takiej zupki, coś jak ogórkowa ale chyba delikatniejsza. Musze koniecznie wypróbować bo ogórkową kocham!
OdpowiedzUsuńTak jest delikatniejsza i odrobinę słodsza niż ogórkowa. Ja jestem zakochana w niej do szaleństwa. Uwielbiam kwaskowy smak w zupach. Polecam tez szczawiową oraz wspomnianą ogórkową na boczku. Pozdrowienia!
UsuńSmak tej zupy jest absolutnie niepowtarzalny! Jeśli ktoś jeszcze nie próbował, to polecam!
OdpowiedzUsuńto moje największe odkrycie w ostatnich miesiącach i zgadzam się w 100 % :)
Usuńaby zaakceptować zupę w akcji/konkursie, musisz jeszcze dodać baner akcji na bloga
OdpowiedzUsuńach już dodaje banerek :), faktycznie dodałam tylko do zupy szczawiowej, pozdrawiam !
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńna prawdę? nie bywałe!!!
OdpowiedzUsuń